Popis:
V práci sme charakterizovali aterosklerózu, zosumarizovali sme poznatky a údaje o priebehu a vzniku ochorenie. Popísali sme rizikové faktory aterosklerózy a v plyv výživy s obsahom tukov na vznik tohto ochorenia.Popísali sme lipidy, ktoré sa nachádzajú v plazme človeka a rozdelili sme potraviny podľa obsahu tuku.
V práci sme charakterizovali aterosklerózu, zosumarizovali sme poznatky a údaje o priebehu a vzniku ochorenie, ktoré má na Slovensku vysokú prevalenciu. Zhodnotili sme aterosklerózu ako problém spoločnosti. Charakterizovali sme najčastejšie príčiny a následky aterosklerózy, ako aj rizikové faktory tohto ochorenia.
Rizikové faktory aterosklerózy sme rozdelili na faktory životného štýlu (výživa, fajčenie cigariet a tabaku, nadmerná spotreba alkoholu, nízka telesná aktivita, stres, typ osobnosti), biochemické a fyziologické charakteristiky (zvýšený celkový cholesterol v plazme, predovšetkým LDL, nízky HDL-cholesterol, zvýšené triacylglyceroly, zvýšený krvný tlak, diabetes mellitus a hyperglykémie a obezita) a nemodifikovateľné osobné charakteristiky (vek, pohlavie a rodinná anamnéza).
Vysvetlili sme súčasný stav poznania o vplyve výživy na vývoj aterosklerózy a poukázali sme na význam tukov vo výžive a vplyv na vývoj aterosklerózy.
V plazme človeka sa nachádza cholesterol, triacylglyceroly, fosfolipidy a mastné kyseliny. Ich transport je umožnený pomocou lipoproteínov. Hyperlipoproteinémie predstavujú skupinu ochorení hromadného výskytu, ktoré sú charakterizované zvýšenými hladinami lipidov a lipoproteínov v krvnej plazme. Popísali sme diétne opatrenia na zníženie hodnôt lipidov v krvi a stanovili sme optimálne hodnoty lipidov séra.
Poukázať na potrebu a význam primárnej prevencie aterosklerózy a význam výživy pre prevenciu tohto ochorenia. Popísali sme význam vlákniny, fytosterolov, antioxidantov a probiotík vo výžive a stanovili sme optimálne hodnoty denného príjmu lipidov v strave.
Potraviny sme rozdelili podľa vhodnosti pri diéte so zníženým obsahom cholesterolu a popísali sme možnosti, ako správne pripravovať jedlá a ako usporiť tuk.
Kľúčové slová:
ateroskleróza
rizikové faktory
lipidy
lipoproteíny
hyperlipoproteinémia
prevencia
výživa
tuk
fosfolipidy
hypertenzia
Obsah:
- Úvod
1 Cieľ práce
2 Metodika práce
3 Výsledky práce - štúdia o súčasnom stave riešenej problematiky
3.1 Ateroskleróza
3.1.1 Vývoj aterosklerózy
3.1.2 Etiológia a patogenéza
3.1.3 Klinický obraz
3.2 Rizikové faktory aterosklerózy
3.2.1 Vek a pohlavie
3.2.2 Genetické faktory
3.2.3 Diabetes mellitus
3.2.4. Fajčenie
3.2.5 Obezita
3.2.6 Fyzická inaktivita
3.2.7 Duševný stres
3.2.8 Vplyv alkoholu na krvné lipidy
3.2.9 Hypertenzia
3.3 Lipidy a lipiproteíny
3.3.1 Triacylglyceroly
3.3.2 Mastné kyseliny
3.3.3 Cholesterol
3.3.4 Fosfolipidy
3.3.5 Pečeň a metabolizmus lipidov
3.3.6 Lipoproteíny
3.4 Hyperlipoproteinémia
3.4.1 Hypretriacylglycerolémia
3.4.2 Hypercholesterolémia
3.5 Význam výživy pre prevenciu aterosklerózy
3.5.1 Delenie potravín
3.5.2 Príprava jedál
4 Návrh na využitie poznatkov
5 Záver
6 Použitá literatúra
Prílohy
Zdroje:
- BÁNSKA, K. 2006. Kvalita života súvisí s kvalitou stravy. In Lekárske listy, roč. 4, 2006, č. 30, 11 s.
- ČEŠKA, R. 1999. Kapesní průvodce léčbou dyslipoproteinémií. Praha : Triton, 1999. s. 10-22 ISBN 80-7254-021-1.
- DZÚRIK, R., TRNOVEC, T. et al. 2001. Štandardné terapeutické postupy. 2. vyd. Martin : Osveta, 2001. 30 s. ISBN 80-8063-088-7.
- HRADEC, J., SPÁČIL, J. 2001. Kardiologie, Angiologie. Praha : Galén, 2001. 35 s. ISBN 80-7262-106-8.
- ILAVSKÁ, A. 2006. Otroci nikotínu. In Diabetik, roč. 5, 2006, č. 3, 22 s.
- JAVORKA, K. et al. 2001. Lekárska fyziológia. Martin : Osveta, 2001. s. 313-315 ISBN 80-8063-023-2.
- KARETOVÁ, D., STANĚK, F. et al. 2001. Angiologie pro praxi. Praha : Maxdorf, 2001. 15 s. ISBN 80-85912-52-X.
- KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S. 1993. Klinická výživa. Praha : Scientia medica, 1993. s. 77-87 ISBN 80-85526-08-5.
- KENDÍK, K. 2004. Receptúry diétnych pokrmov. Bratislava : Nová práca, 2004. 15 s. ISBN 80-88929-55-5.
- KOLLÁR, J. 1993. Ateroskleróza. Prešov : Opal, 1993. s. 5-9, 18-25, 37-40 ISBN 80-967239-2-8.
- KOSTIUK, P. 2007. Cholesterol a kardiovaskulárna prevencia. In Edukafarm medinews, roč. 5, 2007, č. 1, 52 s.
- KUJANOVÁ, B. 2006. Aké mladé je vaše srdce? In Medicínsky monitor, roč. 9, 2006, č. 3, 26 s.
- MOKRÝ, J. 2007. Probiotiká v ambulantnej praxi. In Via practica, roč. 4, 2007, č. 4, 174 s.
- PACOVSKÝ, V. et al. 1986. Vnitřní lékařství. Praha : Avicenum, 1986. 200, 201, s. 320-325 ISBN 08-001-86.
- POSPÍŠILOVÁ, E., SCHWANDT, P., RICHTER, W. 1994. Bez cholesterolu. Bratislava : Geminy, 1994. s. 8-25 ISBN 80-7161-088-7.
- SILBERNAGL, S., DESPOPOULOS, A. 1993. Atlas fyziologie člověka. Praha : Grada Avicenum, 1993. 218 s. ISBN 80-85623-79-X.
- SILBERNAGL, S., LANG, F. 2001. Atlas patofyziologie člověka. Praha : Grada Publishing, 2001. s. 236-239, 246-249 ISBN 80-7169-968-3.
- SURŽIN, J., LEDVINA, M. 2002. Lekárska biochémia. Prešov : Michal Vaško, 2002. s. 193-205 ISBN 80-7165-326-8.
- ŠTEJFA, M. et al. 1995. Kardiologie. Praha : Grada Publishing, 1995. s. 80-109 ISBN 80-7169-110-0.
- ŠTEJFA, M. et al. 2007. Kardiologie. 3. vyd. Praha : Grada Publishing, 2007. 213-223, 229-240, 251, 271-274, 543 s. ISBN 978-80-247-1385-4.
- TRÁVNÍČEK, T. et al. 1987. Patologická fyziologie. Praha : Avicenum, 1987. s. 253-258 ISBN 08-056-87.