Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 091   projektov
0 nových

Životné prostredie (Vybrané kapitoly z tvorby a ochrany ŽP)

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22995
Posledná úprava
26.04.2009
Zobrazené
1 659 x
Autor:
mima0408
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vybrané kapitoly z tvorby a ochrany životného prostredia
Práca má 9 kapitol. Názvy kapitol:

1.Biochemické cykly
2.Chemické škodliviny
3.Priemysel
4.Poľnohospodárstvo
5.Doprava
6.Odpady
7.Podmienenosť zdravia životným prostredím
8.Situácia na Slovensku

-------------
ÚVOD

Najdôležitejší problém - ekologický, je zviazaný najmenej s ďalšími - vojenským a problémom hladu. Vojenské nebezpečenstvo vplýva jednak na ekologickú situáciu prostredníctvom jadrových, biologických, chemických a geofyzických zbraní, jednak cez celosvetové prerozdeľovanie zdrojov:
· finančných
· materiálových
· surovinových
· ľudských
· výskumných
a tým sa ochudobní riešenie celosvetových ekologických problémov.
Problém chudoby a hladu z kauzálneho hľadiska je problémom ekologickým (vypaľovanie pralesov, postupovanie púští, spaľovanie hnojív, začarovaný kruh chudoby, choroby, drancovanie prírodných zdrojov apod. )
Pre dvadsiate storočie je charakteristická explózia v ťažbe surovín, železnej rudy, nafty, medených rúd, fosfátových rúd, niklových rúd, hliníka, molybdénu.
Najväčší podiel ťažby pripadá na roky 1961 – 1980, v ktorých sa vyťažilo 40 % ťažby uhlia od začiatku storočia, vyše 70% nafty, 77 % plynu, 54 % železnej rudy a pod.
Rozvoj priemyslu, drancovanie surovín predstavuje ďalší rad ekologických problémov. Priemyselné podniky, najmä tepelné elektrárne, vypúšťajú do ovzdušia ročne okolo 190 mil. ton oxidu síry. Priemysel a doprava emitujú viac ako 50 mil. ton oxidov dusíka za rok, čo tvorí asi polovicu všetkých prírodných procesov – mikrobiálne procesy v pôde, lesné požiare.

Kľúčové slová:

životné prostredie

poľnohospodárstvo

doprava

cykly

odpady

priemysel



Zdroje:
  • Použitá literatúra :
  • BESEDA, I. A KOL. : Toxikológia. TU FEE, Zvolen, 1997,70s.
  • BLAŽEJ , A. A KOL. : Chemické aspekty životného prostredia. Alfa, Bratislava1981,500s.
  • BRIEFFA, J.: Jedlom k zdraviu. Bratislava : Ikar, 2000, 98 s.
  • ČÍŽEK, Z. : Těžké kovy. Bijo sro. Praha 1996, 90s.
  • FESZTEROVÁ, M.: Kontaminácia ovzdušia oxidom siričitým a jej dopad na životné prostredie v dôsledku prevádzky závodu Duslo a.s. Šaľa. Acta Universitatis Matthiae Belli. Séria environmentálna ekológia. Krajinná ekológia 5,1.Banská Bystrica : FPV UMB, 2006, s 82
  • BARÁTH, O., FESZTEROVÁ, M. : Sledovanie agrofyzikálnych a chemických vlastností zasolených pôd.. In: Zborník z medzinárodnej konferencie DIDMATTECH 2006
  • HUBA, M., A KOL. : Trvalo udržateľný rozvoj – výzva pre Slovensko. REC Slovensko, Bratislava, 2001,127s.
  • KAŠIAROVÁ,S. : Kontaminácia ekosystémov.FPV UMB, Banská Bystrica, 2000, 120s.
  • KLINEC,I: Projekt Slovensko 21 SAV, Bratislava, 2006, 20 s.
  • LOMBORG,B.: Skeptický ekológ.Dokořán Praha, 2006,586s.
  • PAJTÍK,J.,BOROTA,J.:Pracovné a životné prostredie.TU DF Zvolen, 1992
  • POLLMER,U.,SCHMELZER-SANDTNEROVÁ,B.:Šokující pravda o potravinách. Fontána, Olomouc, 2001, 256 s.
  • PROKEŠ,J.,A KOL : Základy toxikológie II. Karolinum, Praha, 1991, 92s.
  • STANČÍK, Š. A KOL.: Metodická príručka k zákonu NR /SR č. 127 / 1994 Z.z. O posudzovaní vplyvov na životné prostredie – časť posudzovanie vplyvov objektov živočíšnej výroby vrátane deponií vedľajších produktov na životné prostredie, MŽP SR , Bratislava 1996.
  • TICHÝ, M. : Toxikologie pro chemiky. Karolinum, Praha, 1980, 90s.
  • TÖLGYESSY, J., FARGAŠOVÁ,A.: Základy ekológie a toxikológie. STU CHTF, Bratislava, 1993
  • TÖLGYESSY, J., PIATRIK, M. : Technológia vody, ovzdušia a tuhých odpadov. STU
  • Bratislava, 1991,170s.
  • TÖLGYESSY,J.,HARANGOZÓ, M., DAXNEROVÁ,O.: Monitoring životného prostredia FPV UMB,Banská Bystrica,2000,173s.
  • ŠIMONŠIČ, R.: Úloha potravy v ochrane pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Výživa a zdravie, XLV, 3 Slovenská spoločnosťpre výživu, .Bratislava, 2000, s.49-51.
  • ŠIMONŠIČ, R.: Trendy výživy obyvateľov SR a zvláštnosti niektorých skupín obyvateľstva Výživa a zdravie, XLV, 1.Bratislava: Slovenská spoločnosť pre výživu, 2000, s.1-5.
  • YASSI,A.,KJELLSTROM,T.,deKOK,T.,GUIDOTTI,T.: Basic Envionmental Health University of Manitoba, 1997, 500s
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko