Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 057   projektov
0 nových

Ekonomika výroby hrozna

«»
Prípona
.doc
Typ
diplomová práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
9572
Posledná úprava
16.08.2018
Zobrazené
5 451 x
Autor:
manuela7519
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Význam hrozna vo výžive obyvateľstva je pomerne veľký. Môžeme ho konzumovať v surovom stave ako súčasť jedálneho lístka, či ho použiť ako surovinu na výrobu kompótov, štiav, sirupov, osviežujúcich nápojov alebo na výrobu najušľachtilejšieho alkoholického nápoja - vína.
Vinič a víno zohrávajú v živote človeka úlohu porovnateľnú len s obrábaním chleba. Chlieb a víno boli, sú a budú symbolmi hojnosti.
Vedci zistili, že víno obsahuje niekoľko sto rôznych látok nevyhnutných pre výživu človeka. Medzi ne patria najmä všetky vitamíny skupiny B, H, aminokyseliny, minerálne látky, organické kyseliny a iné. Taktiež boli vyskúmané odborníkmi pozitívne zdravotné účinky v prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Na príčine sú fenolické zlúčeniny pôsobiace ako ochranné látky. Prekvasením sa tieto vzácne látky vo víne ničia. Možno povedať pravidelná striedma konzumácia vína, čo je cca 0,25-0,40 litra denne prospieva organizmu a teda aj zdraviu. Takéto množstvo chráni telo pred rizikom vzniku hepatitídy, žalúdočných vredov, chráni pred infekciami.
Vinohradníctvo a vinárstvo predstavuje široký ekonomický prínos pre národné hospodárstvo, pre veľký okruh pracovníkov, lebo im poskytuje pracovné príležitosti. Ekonomický význam má aj spracovanie vedľajších produktov vinárskej výroby ako sú výlisky, vínne kaly a pod.

Kľúčové slová:

poľnohospodárstvo

ekonomika

výroba hrozna

organizácia trhu

licenčná politika

vinohradníctvo



Obsah:
  • Úvod 7
    1 Súčasný stav vinohradníctva a vinárstva na slovensku 9
    1.1 História vína 13
    2 Rozvojový program vinohradníckeho odvetvia do roku 2005 16
    2.1 Postavenie komodity a jej význam 16
    2.1.1 Identifikácia hlavných problémov 17
    2.1.2 Charakteristika a kvantifikácia odbytu 18
    2.1.3 Návrh rozsahu výroby 19
    2.1.4 Návrh koncepcie pestovateľských systémov a odrodovej skladby 21
    2.1.5 Koncepcia použitia vstupov 22
    2.1.6 Koncepcia využitia biologického množiteľského materiálu 23
    2.1.7 Návrh rozsahu modernizácie a inovácie technologických postupov 24
    2.1.8 Ekonomické a mimoekonomické efekty resp. prínosy výroby hrozna 25
    2.1.9 Návrh opatrení na úseku výskumu a šľachtenia 26
    3 Organizácia trhu a podporné programy 29
    3.1 Organizácia trhu v sr 29
    3.1.1 Priama podpora štátu 29
    3.1.2 Trhová intervencia 30
    3.1.3 Colná ochrana a licenčná politika 30
    3.1.4. Preferenčné importné a exportné záväzky a exportné dotácie 31
    3.1.5 Organizácia trhu v eú 31
    3.1.6 Opatrenia pri dovoze a vývoze 32
    3.2 Návrh enviromentálnych opatrení 33
    3.2.1 Európska dohoda 34
    3.2.2 Z vinárskeho slovníka 39
    3.2.3 Na aktuálnu tému 2007 43
    3.3 Svetový kongres oiv 47
    3.4 Ekologické poľnohospodárstvo 48
    3.5 Výroba vína 49
    3.5.1 Podnikateľská orientácia manažmentu výroby 50
    4 Pd mojmírovce 54
    4.1 Charakteristika podniku pd mojmírovce 54
    4.2 Mojmírovské vinohrady 59
    4.3.1 Ošetrovanie vinohradu 64
    4.3.2 Analýza výmery, hektárových úrod a realizácie hrozna 68
    4.3.3 Analýza produktivity práce 69
    4.3.4 Analýza nákladov 71
    4.3.5 Analýza tržieb a zisku pri výrobe hrozna 73
    Záver 77
    Zoznam literárnych a elektronických
    Odkazov 78

Zdroje:
  • ALEXY, J., SIVÁK, R.: Podniková ekonomika. Bratislava: IRIS, 2005, s. 12. ISBN 80-89018-82-3
  • ÁRENDÁŠ, M.: Makroekonómia, Nitra:SPU 2005, s. 380. ISBN 80-8069-524-5
  • BELICA,M.: Podnikové financie, Nitra: SPU 2002, s. 171. ISBN 80-7137-958-1
  • BIELIK, P.: Ekonomické a manažárske aspekty trvalo udržateľného rozvoja poľnohospodárstva. In: Zborník vedeckých prác: Medzinárodné vedecké dni 2001, Nitra: SPU 2001, s. 279-284. ISBN: 80-7137-867-4
  • BIELIK, P.-GUČÍK, Ľ.-GAJDOŠ, I.: Faktory výkonnosti a dôchodkovosti poľnohospodárskych podnikov v Slovenskej republike. Nitra: SPU 2003, s. 61. ISBN 80-8069-220-3
  • CHRASTINOVÁ, Z.: Analýza ziskových a stratových podnikov v slovenskom poľnohospodárstve. Bratislava, VÚEPP 1998, s. 18. ISBN 80.8058.019.7
  • GOZORA, V.: podnikový manažment. Nitra: SPU 2005, s. 12-19. ISBN 80-8069-462-1
  • GUČÍK, Ľ.: Podnikateľská analýza a kontroling. Nitra: SPU 2004, s. 158. ISBN 80-7137-958-1
  • KUPKOVIČ, M.: Náklady podniku. Bratislava: Sprint 1999, s. 170. ISBN 80-88848-50-4
  • VANEK, G.: Vinič 3-pestovanie. Bratislava: Príroda a.s., 1996, s. 145. ISBN 80-07-00759-8
  • VALACHOVIČ, A.: Vplyv závlah na produkciu a kvalitu stolového hzozna. In: Vinohrad, ročník 38, 2000, č. 3, príloha s.3-6
  • VÚEPP BRATISLAVA: Vinič hroznorodý a hroznové víno. MP SR, In: Situačná a výhľadová správa, Bratislava, december 2004, s. 10-18, 33-44. ISBN 80-8058-346-3
  • ZÁRUBA, F. a kol.: Vinohradníctvo, Bratislava 2001, s. 7-261. ISBN 80-07-00686-9
  • TRNKA, M.: Vinohradníctvo vo svete. In: Vinohrad, ročník 41, 2002, č. 9, s. 17. ISSN 0042-6326
  • CHRASTINOVÁ, Z.: Situácia slovenského poľnohospodárstva po vstupe do EÚ. Ekonomika poľnohospodárstva, 2005, č.2, s. 3-9. ISSN 1335-6186
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko