Optimalizácia výroby s využitím pracovných snímok v podniku Nestlé Slovensko, s.r.o.
Prípona
.pdf |
Typ
diplomová práca |
Stiahnuté
17 x |
Veľkosť
2,2 MB |
Jazyk
slovenský |
ID projektu
8212 |
Posledná úprava
07.02.2018 |
Zobrazené
3 198 x |
Autor:
- |
Zdieľaj na Facebooku |
Detaily projektu |
Popis:
V súčasnej dobe je aktuálnou úlohou väčšiny firiem znižovanie nákladov, zvyšovanie produktivity práce a efektívne využívanie ľudských zdrojov. To je aj jedným z dôvodov prečo treba prácu neustále študovať, merať, analyzovať a následne zlepšovať. Mnohé pracovné procesy a činnosti sa navonok javia ako dobre fungujúce a až po ich analýze a podrobnom preskúmaní zistíme, že vykazujú významné neefektívnosti a je potrebné ich optimalizovať.
V diplomovej práci som sa zameral na optimalizáciu výrobného procesu na vybranom pracovisku v podniku NESTLE SLOVENSKO s. r. o. Keďže na tomto pracovisku nebola doposiaľ vykonaná analýza a meranie práce, verím, že moja štúdia pracovnej činnosti a z nej vyplývajúce výsledky, budú dobrým základom pre následné neustále skúmanie a zlepšovanie pracovného procesu.
Hlavným cieľom mojej diplomovej práce je na základe vykonania merania a analýzy práce podať návrhy na optimalizáciu výrobného procesu a hlavne na odstránenie časových strát. Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné podrobne preskúmať pracovnú činnosť na pracovisku, zadefinovať pracovné povinnosti a zodpovednosti a opakovane zaznamenávať údaje o pozorovanej práci a zamestnancoch, ktorí ju vykonávajú. S využitím snímky pracovného dňa, čo je metóda nepretržitého, kontinuálneho pozorovania spotreby pracovného času pracovníka počas celej zmeny, sa budem snažiť dôkladne a podrobne zaznamenať čo najviac údajov o spotrebe pracovného času a sčasti aj o nedostatkoch v organizácii práce na pracovisku.
Kľúčové slová:
analýza a meranie práce
spotreba času
optimalizácia
pracovná norma
časová štúdia
Obsah:
- 1 Analýza a meranie práce -2-
1.1 Co je analýza a meranie práce? -2-
1.2 Prečo analyzovať a merať prácu? -3-
1.3 Co ovplyvňuje spotrebu času? -3-
1.4 Ako postupovať pri analýze práce? -4-
1.5 Aké otázky používať pri analýze? -5-
1.6 Ktoré oblasti treba preskúmať? -5-
2 Metódy štúdia pracovných činností -7-
2.1 Metódy štúdia pracovných činností -7-
2.2 Aká je štruktúra pracovných noriem? -10-
2.3 Co je norma času? -11-
2.4 Prečo je potrebná analýza spotreby času pracovníka? -12-
2.5 Triedenie spotreby času -12-
2.6 Metódy merania spotreby času -20-
2.7 Časové štúdie -21-
2.8 Časové štúdie (snímky) operácie -22-
2.9 Časové štúdie pracovného dňa -23-
3 Analýza súčasného stavu -26-
3.1 História podniku -26-
3.2 Výrobný program -27-
3.3 Výber a popis pracoviska -28-
4 Riešenie úlohy -30-
4.1 Výber vhodnej metódy na meranie spotreby času -30-
4.2 Čiastočné výsledky merania a analýza spotreby času -31-
4.2.1 Výsledky analýzy pre 1. zamestnankyňu -34-
4.2.2 Výsledky analýzy pre 2. zamestnankyňu -35-
4.2.3 Výsledky analýzy pre 3. zamestnankyňu -36-
4.2.4 Výsledky analýzy pre 4. zamestnankyňu -38-
4.2.5 Výsledky analýzy pre 5. zamestnankyňu -39-
4.2.6 Výsledky analýzy pre 6. zamestnankyňu -41-
4.3 Celkové výsledky analýzy spotreby času -42-
5 Zhodnotenie celkových prínosov -44-
Záver -45-
Zoznam použitej literatúry -46-
Zoznam použitých znakov a skratiek -47-
Zoznam príloh -48-
Zdroje:
- Debnár, R. - Košturiak, J. - Krišťák, J. - Kyseľ, M.: Analýza a meranie práce. IPA Slovakia, Žilina 2005, Kaňuch, J. - Rybár, A.: Ergonómia a normovanie. ALFA, Bratislava 1982, Sablik, J.: Ergonómia. SVŠT - MTF, Bratislava 1990, Ďurček, M.: Zefektívnenie systému analýzy a merania práce v spoločnosti NESTLÉ SLOVENSKO s. r. o., 416/2005, http://www.ipaslovakia.sk, http://www.nestle.sk
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.