Vyhodnotenie nákladov na kvalitu a bezpečnosť potravín vo vybranom podniku cestovného ruchu
Popis:
Cieľom predkladanej diplomovej práce je vyhodnotenie celkových nákladov v stravovacom zariadení spoločnosti Kúpele Vyšné Ružbachy, a.s. a následné vypracovanie návrhu na sledovanie nákladov na kvalitu a bezpečnosť potravín. Práca pozostáva z troch kapitol. Obsahuje jedenásť grafov, šesť tabuliek a šesť príloh. Prvá kapitola je venovaná súčasnému stavu riešenej problematiky, vymedzeniu pojmov kvalita potravín, bezpečnosť potravín, systémom manažérstva kvality a nákladom na kvalitu. V ďalšej časti sme si stanovili hlavný cieľ, čiastkové ciele a metodiku a metódy skúmania práce. Záverečná kapitola sa zaoberá vyhodnotením ekonomických ukazovateľov podniku cestovného ruchu a vyhodnoteniu nákladov stravovacieho zariadenia v podniku. Výsledkom riešenia danej problematiky je návrh na sledovanie a vyhodnocovanie nákladov na kvalitu a bezpečnosť potravín.
Kľúčové slová:
Kvalita potravín
bezpečnosť potravín
náklady
systémy manažérstva
Obsah:
- OBSAH
ZOZNAM SKRATIEK A ZNAČIEK 9
ÚVOD 10
1 SÚČASNÝ STAV RIEŠENEJ PROBLEMATIKY DOMA A V ZAHRANIČÍ 11
1.1 Vymedzenie pojmu kvalita potravín 11
1.1.1 Kvalita výrobkov 13
1.1.2 Metódy a nástroje riadenia kvality 13
1.2 Vymedzenie pojmu bezpečnosť potravín 15
1.3 Systémy manažérstva kvality 16
1.4 Systémový prístup k bezpečnosti potravín 17
1.4.1 Systém HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) 18
1.4.2 Systém manažérstva bezpečnosti potravín podľa STN EN ISO 22000:2006 20
1.5 Legislatívne nástroje kvality a bezpečnosti potravín v EÚ 21
1.6 Náklady na kvalitu 23
1.6.1 Definícia nákladov na kvalitu a ich rozdelenie 23
1.6.2 Modely nákladov na kvalitu 29
1.6.3 Skryté náklady na kvalitu 33
1.7 Kúpeľníctvo ako významný druh cestovného ruchu 34
1.7.1 Historický vývoj kúpeľníctva v Slovenskej republike 34
2 CIEĽ A METODIKA PRÁCE 37
3 VÝSLEDKY PRÁCE A DISKUSIA 39
3.1 Profil spoločnosti Kúpele Vyšné Ružbachy, a.s. 39
3.1.1 Základné informácie o spoločnosti 39
3.1.2 História kúpeľov 41
3.1.3 Liečebné procedúry a indikácie 42
3.1.4 Ubytovacie zariadenia 43
3.1.5 Stravovacie zariadenia 44
3.1.6 Systém manažérstva kvality podľa normy ISO 9001:2015 48
3.2 Zhodnotenie ekonomických ukazovateľov 49
3.3 Vyhodnotenie nákladov v stravovacom zariadení 54
3.4 Zhodnotenie výsledkov a návrhy 59
ZÁVER 62
ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY 64
PRÍLOHY 70
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.