Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 036   projektov
0 nových

Vyplyv biotických a abiotických činiteľov na rast, efektivitu pestovania a zdravotný stav jedlých húb z rodu Pleurotus

«»
Prípona
.rar
Typ
diplomová práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
2,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
5877
Posledná úprava
05.12.2017
Zobrazené
2 265 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V práci sme sa snažili zosumarizovať a spracovať dostupné informácie týkajúce sa pestovania a využitia húb rodu Pleurotus, vrátane vplyvu jednotlivých špecifických faktorov na rast, produkciu a zdravotný stav huby. V jednotlivých kapitolách popisujeme taxonómiu hlivy, využitie (ako plodníc tak aj mycélia a vyplodeného substrátu), substráty a ich kombinácie spolu s potencionálnymi aditívami, ďalej systémy pestovania a nakoniec vplyv abiotických a biotických faktorov na rast, výšku produkcie a zdravotný stav hlív Pleurotus spp. Výsledky práce spejú k vytvoreniu podkladového materiálu rozširujúceho naše vedomosti o danej problematike, využiteľných ako pre pestovateľov tak aj pre riešiteľov budúcich odborných prác.

Abstract
In our work we have tried to summarize and process information concerning about cultivation and utilization of genus Pleurotus, including influence of some specific factors on growth, production and health condition of the fungi. In the individual chapters is described taxonomy and utilization (fruiting body, mycelium, waste substrate) of oyster mushrooms, substrates and their combinations, together with potentional usage of the aditives, growing systems and the last but not least, influence of abiotic and biotic factors on growth, production and health condition of the oysters. Results of our work showed to create base material for mushrooms growers and potentional sollutionists of the future scientific studies.

Kľúčové slová:

huby

hliva

shi-take

Pleurotus ostreatus

Lendinula edodes

kultivácia

mykoĺógia

mycélium

podhubie

pestovanie húb

drevokazné huby

odpadový materiál



Obsah:
  • ÚVOD 7
    1. CIELE PRÁCE 9
    2. MATERIÁL A METÓDY 10
    3. VÝSLEDKY A DISKUSIA 11
    3.1. HISTÓRIA PESTOVANIA, CHARAKTERISTIKA, VÝZNAM 11
    VO VÝŽIVE ĽUDÍ A TAXONÓMIA HÚB PLEUROTUS SPP.
    3.1.1. História pestovania húb 11
    3.1.2. Charakteristika húb 13
    3.1.3. Význam vo výžive ľudí 14
    3.1.4. Taxonómia huby Pleurotus spp. 17
    3.2. SYSTÉMY, PRÍPRAVA PODHUBIA A ŠTANDARDIZÁCIA PESTOVANIA HLIVY 26
    3.2.1. Systémy pestovania 26
    3.2.1.1. Pestovanie na drevných klátikoch 26
    3.2.1.2. Pestovanie hlivy na pňoch stromov 27
    3.2.1.3. Pestovanie v plastikových vreciach 28
    3.2.1.4. Pestovanie na balíkovanej slame 31
    3.2.1.5. Pestovanie v rigoloch 32
    3.2.1.6. Integrované medzidruhové pestovanie jabloní, uhoriek a hlivy ustricovitej 33
    3.2.2. Moderné aspekty technológie pestovania húb 33
    3.2.2.1. Štandardizácia pestovania 35
    3.2.3. Inovatívne systémy prípravy podhubia 39
    3.2.3.1. Fermentácia jačmenného zrna na produkciu podhubia 39
    3.2.3.2. Kultivácia mycélia (podhubia) jedlých húb v bioreaktoroch 41
    3.3. SUBSTRÁTY VYUŽÍVANÉ PRI PESTOVANÍ HLÍV 44
    3.3.1. Substráty využívané vo svete 44
    3.3.2. Vplyv rozličných substrátov a ich chemického zloženia na rast Pleurotus spp. 46
    3.3.3. Kombinácie substrátov pre pestovanie Pleurotus spp. 50
    3.3.4. Substrátové aditíva (prídavné zlepšovadlá substrátu) 60
    3.3.4.1. Organické prídavky a ich vplyv na produkciu Pleurotus spp. 60
    3.3.4.1.1 Aditíva rastlinného pôvodu 60
    3.3.4.1.2 Aditíva živočíšneho pôvodu 75
    3.3.4.2. Anorganické prídavky a ich vplyv na produkciu Pleurotus spp. 75
    3.4. ABIOTICKÉ FAKTORY VPLÝVAJÚCE NA RAST A ROZVOJ HLIVY 77
    3.4.1. Ožarovanie a osvetlenie 77
    3.4.2. Teplota, pH média, koncentrácia O2 a CO2, rel. vlhkosť 82
    3.4.3. Ťažké kovy 85
    3.5. BIOTICKÉ FAKTORY VPLÝVAJÚCE NA RAST, PRODUKCIU
    A ZDRAVOTNÝ STAV HLIVY 92
    3.5.1. Variety, kmene a druhy 92
    3.5.2. Vplyv baktérií na produkciu 94
    3.5.3. Infekčné choroby 99
    3.5.4. Neinfekčné choroby 113
    3.5.5. Škodcovia 114
    3.6. MOŽNÉ SPÔSOBY VYUŽITIA HLIVY 115
    3.6.1. Využitie plodníc a vypolodeného substrátu 115
    3.6.2. Využitie mycélia 129
    4. ZÁVER 133
    5. NÁVRH NA VYUŽITIE VÝSLEDKOV V PRAXI 134
    6. POUŽITÁ LITERATÚRA 135
    7. PRÍLOHY
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko