Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Protokol č.2 na predmet Hygiena potravín

«»
Prípona
.zip
Typ
iné
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46351
Posledná úprava
04.01.2016
Zobrazené
1 745 x
Autor:
nikol.borbelyova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úloha č.1: Zistenie čistoty škrupiny pomocou kyseliny octovej

Princíp: Medzi vonkajšie znaky kvality vajec patrí aj zistenie čistoty škrupiny.

Úloha č.2 : Mikrobiologické vyšetrenie majonéz

Princíp: Mikrobiologickým vyšetrením sa stanovujú fakultatívne anaeróbne mezofilné mikróby, koliformné baktérie, kvasinky a mikroskopické huby, Salmonella sp.

Úloha č.3: Skúška na zistenie čerstvosti vajec plávaním v obyčajnej vode.

Princíp: Ležiace vajce - čerstvé vajce
Závihajúce sa vajce - staršie vajce
Stojace vajce - veľmi staré vajce, už v rozklade
Plávajúce vajce - celkom skazené vajce

Úloha č.4: Vnútorná akosť vajec po vytlčení

Princíp: Čerstvé vajce - nízka vzduchová bublina, žĺtok je uprostred vajca, bielok zaberá malú plochu, prevláda tuhý bielok, ktorý obklopuje žĺtok. Žĺtok je vysoký, pologuľovitý.
Staršie vajce - vzduchová bublina je zväčšená, bielok zaberá väčšiu plochu, asi polovička bielka je riedka. Žĺtok je vysoký, pologuľovitý.
Staré vajce - bielok zaberá veľkú plochu, prevláda riedky bielok. Žĺtok je nízky a sploštený, u veľmi starého vajca až roztečený.

Úloha č. 5: Stanovenie akosti vajec uvarených na tvrdo

Princíp: Zisťuje sa vnútorná akosť.
Čerstvé vajce - nízka vzduchová bublina, žĺtok je uložený uprostred vajca.
Staršie vajce - vzduchová bublina je zväčšená, žĺtok je uložený mierne excentricky.
Staré vajce - veľká vzduchová bublina, žĺtok prilieha až skoro ku škrupine.

Kľúčové slová:

hygiena potravín

hygienapotravín

protokol



Obsah:
  • Úloha č.1: Zistenie čistoty škrupiny pomocou kyseliny octovej
    Úloha č.2 : Mikrobiologické vyšetrenie majonéz
    Úloha č.3: Skúška na zistenie čerstvosti vajec plávaním v obyčajnej vode.
    Úloha č.4: Vnútorná akosť vajec po vytlčení
    Úloha č. 5: Stanovenie akosti vajec uvarených na tvrdo

Zdroje:
  • GOLIAN, J. Hygiena potravín. 1. vyd. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2012. 133 s. ISBN 978-80-552-0850-3.
  • GOLIAN, J. Laboratórne analýzy z hygieny potravín. 1. vyd. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2012. 119 s. ISBN 978-80-552-0862-6.
  • + zadania na cvičeniach a vyučujúci
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko