Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Vláknina vo výžive detí

«»
Prípona
.doc
Typ
iné
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40500
Posledná úprava
07.07.2012
Zobrazené
1 692 x
Autor:
anna.michalickova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vlastná práca
Najčastejšia príčina úmrtia dospelej populácie v Českej republike v súčasnej dobe sú kardiovaskulárne a nádorové ochorenia. Je známe, že v prevencii týchto ochorení hrá dôležitú úlohu výživa. Príjem stravy u detí je potrebné riadiť podľa potravinovej pyramídy, kde základ sú cereálie, zelenina, ovocie, teda zdroje vlákniny.

Vláknina patrí medzi nutrienty, ktoré sa nedajú v ľudskom organizme tráviť. Rozoznávame dva typy vlákniny, rozpustnú a nerozpustnú. V potravinách je obvykle prítomná ako rozpustná, tak i nerozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je rozpustná vo vode a je štiepená baktériami v kolone. Zväčšuje objem stolice a obsah vody v stolici. V tráviacom trakte vo forme gélu reguluje vstrebávanie napr. cukru a znižuje hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina je obsiahnutá v ovocí, pssyliu, niektorých fazuľách, ovse, jačmeni a ďalších potravinách....

Kľúčové slová:

príjem vlákniny

strava

deti

chronicky choré deti



Obsah:
  • Vlastná práca
    Metodika
    Výsledky
    Diskusia
    Záver
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • HRSTKOVÁ, Hana – BRÁZDOVÁ, Zuzana – BAJER, Milan. Vláknina vo výžive detí. In Hygiena, roč. 53, 2008, č. 1, s. 52-53.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko