Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Technológia 1 - Zadanie 2 - Hodnotenie zlievárenského piesku

«»
Prípona
.docx
Typ
meranie
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42319
Posledná úprava
20.08.2013
Zobrazené
2 206 x
Autor:
xxmiloss
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hodnotenie zlievárenského piesku stanovením množstva vyplaviteľných látok a sitovým rozborom zostrojením súčtovej krivky zrnitosti.

Postup merania
1. Stanovenie množstva vyplaviteľných látok
Do kadičky s obsahom 600 ml sme navážili 50±0,05 g vysušeného a ochladeného piesku.Pridali sme 250ml destilovanej vody alebo vody so strednou tvrdosťou a 10ml 1%roztoku.
hydroxidu sodného. Obsah kadičky sa varí 3 až 4 minúty a potom sa mieša 10 minút vrtuľovým miešadlom. Vyplavené látky, ktoré sú prilepené na zrnkách sa rozpoja varom a uvoľnia sa vzniknuté suspenzie. Prísadahydroxidu sodného zabraňuje zhlukovaniu častíc spojiva. Miešadlo sme opláchli a doplnili kadičku prudkým prúdom vody, tak abyvýška hladiny bola 10 cm nad dolným okrajom nasávacieho otvoru násosky. Od tohto okamžiku sazačína usadzovanie vyplaviteľných látok a ostriva. V momente ukončenia času usadzovania sme vodu s časticami < 0 02mm odsali pomocou násosky o výšku 0,1m...

Kľúčové slová:

zlievanie

piesok

sitový rozbor



Obsah:
  • 1. Stanovenie množstva vyplaviteľných látok
    2. Sitový rozbor - zostrojenie súčtovej krivky zrnitosti
    Určenie času usadzovania častíc
    Výpočet rýchlosti klesania častíc vo vode (pomocou Stokesovho zákona)
    Výpočet množstva vyplaviteľných látok
    Vzorový výpočet percentuálneho podielu frakcie ostriva
    Súčtová krivka zrnitosti
    Stanovenie kvalifikačného znaku pre meranie

Zdroje:
  • MURGAŠ, M., A. POKUSA, Š. PODHORSKÝ a M. POKUSOVÁ. Technológia zlievarenstva. Bratislava: Vydavateľstvo STU, 2001, 186 s. ISBN 80‐227‐1480‐1.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko