Popis:
Termín biomolekuly som často stotožňoval s označením (bio)makromolekuly, ktorý však možno použiť len pre molekuly s molekulovou hmotnosť (Mr) nad 100.000. Makromolekulami sú teda nukleové kyseliny (polynukleotidy), bielkoviny (polypeptidy) a zložené cukry (polysacharidy), ktoré za svoju veľkú molekulovú hmotnosť vďačia tomu, že sú to vlastne rôznym spôsobom pospájané jednoduchšie zlúčeniny (nukleotidy, aminokyseliny, monosacharidy) tvoriace jednu veľkú makromolekulu. Lipidy nepatria medzi makromolekuly, lebo majú obmedzené možnosti spájania sa.
Prečo ale hneď venovať takémuto pomerne špecifickému problému takú veľkú pozornosť?
V prvom rade si musíme uvedomiť, že život a všetky živé organizmy, ktoré sú predmetom štúdia biológie, sú hmotné objekty zložené, tak ako aj všetko "neživé", z atómov, ktoré tvoria molekuly. Makromolekuly si zjednodušene môžeme predstaviť ako stavebne a funkčne najmenšie čiastočky života, tak ako je napríklad bunka základnou stavebnou a funkčnou jednotkou živých organizmov.
Kľúčové slová:
Nukleové kyseliny
DNA
RNA
Bielkoviny
Aminokyseliny
Rozdelenie aminokyselín
Neutrálne aminokyseliny
Zásadité aminokyseliny
Štruktúra bielkovín
Obsah:
- Biomolekuly
Nukleové kyseliny
DNA
RNA
Bielkoviny
Aminokyseliny
Štruktúra bielkovín
Enzýmy
Sacharidy
Monosacharidy
Polysacharidy
Lipidy
Mastné kyseliny
Jednoduché lipidy
Zložené lipidy
Izoprenoidné lipidy