Materiálové hospodárstvo podniku
«»
Popis:
Charakterizujte zásoby a ich význam.
Zásoby - hmotné statky, ktoré sa nachádzajú v podniku a doteraz sa nepoužili
na určený účel. Sú súčasťou KFM
Význam zásob :
- Sú zložkou majetku podniku, v ktorej má uložené peniaze
- Ovplyvňujú výšku celkových nákladov podniku.
- Prekonávajú časový a priestorový nesúlad medzi jednotlivými fázami
reprodukčného procesu
- Zabezpečujú plynulú činnosť podniku
Uveďte členenie zásob
1. Podľa spôsobu obstarávania
- Nakupované zásoby
- Zásoby vlastnej výroby
2. Podľa druhov :
a) Výrobkové materiály - sú súčasťou výrobku, rozlišujeme:
- základný materiál ( suroviny) - tvorí podstatu výrobku
- pomocný materiál - dotvára výrobok ale netvorí jeho podstatu
- obaly
b) Technologické materiály a náhradné diely - pomáhajú pri výrobe, sú
potrebné na prevádzku.
c) Nakupovaný tovar - sú predmetom ďalšieho predaja v pôvodnej podobe.
d) Zvieratá - môžu byť nakupované, ale aj ako zásoby vlastnej výroby
(prírastky chovov - napr. kuriatka)
e) Nedokončené výrobky - sú výrobky v rôznom štádiu rozpracovania, ktoré
sa v podniku ďalej spracúvajú.
f) Polovýrobky - sú pre určitú časť výroby už hotovým výrobkom a podnik ich
používa v ďalšej fáze výroby na dokončenie výrobkov. Možno ich aj
predať, tie čo sú určené na predaj nazývame polotovary vlastnej výroby.
g) Výrobky - sú konečné výsledky výroby určené na predaj a spotrebu.
h) Tovar v predajniach - ak sú výrobky odovzdané do vlastnej predajne,
stávajú sa tovarom.
Kľúčové slová:
zásoby
materiál
materiálové hosp. podniku
zásoby
určenie ceny
výšky zásob
systém min max
Obsah:
- Charakterizujte zásoby a ich význam
Uveďte členenie zásob
Vysvetlite spôsoby obstarávania zásob
Charakterizujte plánovanie zásob (výber materiálu, plánovanie spotreby materiálu, plánovanie výšky zásob, zostavenie plánu)
Plánovanie výšky zásob
Zostavenie plánu nákupu (zásobovania)
Opíšte nákupnú činnosť (prieskum trhu, výber dodávateľa právne zabezpečenie dodávky, uskutočnenie dodávky)
Uveďte podstatu skladovania zásob a druhy skladov
Charakterizujte riadenie zásob a jeho metódy (hladinový systém a ABC metódu)
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.