Mechanizmus a praktické využitie nízkych teplôt na ochranu potravín pred mikrobiálnym znehodnotením
«»
Popis:
Používanie nízkych teplôt (chladenie, zmrazovanie) patrí medzi fyzikálne spôsoby predlžovania trvanlivosti potravín.
Pri použití nižších teplôt sa uplatňuje spomalenie až zastavenie metabolických procesov a deštrukčný účinok vzniknutých kryštálikov na mikrobiálnu bunku.
Pri ochladzovaní sa životná činnosť mikroorganizmov znižuje v závislosti na teplote. Zmrazením nastáva ďalšie podstatné obmedzenie, prakticky až zastavenie ich životných prejavov. Obmedzenie životných prejavov pri teplotách nad kryoskopickým bodom je spôsobené spomalením enzymatických reakcií vo vnútri mikrobiálnych buniek. Ak klesne teplota pod kryoskopický bod, pristupujú k tomuto obmedzeniu životných prejavov ešte inhibujúce vplyvy osmotického tlaku.
Kľúčové slová:
nízke teploty
chladenie
mrazenie
zmrazovanie
mikróby
teplota
nízka teplota
Obsah:
- Používanie nízkych teplôt
Ochladenie mlieka
Pri chladiarenskom skladovaní
Pri zmrazovaní
Psychrotrofné baktérie
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.