Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Mechanizmus a praktické využitie nízkych teplôt na ochranu potravín pred mikrobiálnym znehodnotením

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46046
Posledná úprava
24.08.2015
Zobrazené
833 x
Autor:
mvdralex
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Používanie nízkych teplôt (chladenie, zmrazovanie) patrí medzi fyzikálne spôsoby predlžovania trvanlivosti potravín.
Pri použití nižších teplôt sa uplatňuje spomalenie až zastavenie metabolických procesov a deštrukčný účinok vzniknutých kryštálikov na mikrobiálnu bunku.
Pri ochladzovaní sa životná činnosť mikroorganizmov znižuje v závislosti na teplote. Zmrazením nastáva ďalšie podstatné obmedzenie, prakticky až zastavenie ich životných prejavov. Obmedzenie životných prejavov pri teplotách nad kryoskopickým bodom je spôsobené spomalením enzymatických reakcií vo vnútri mikrobiálnych buniek. Ak klesne teplota pod kryoskopický bod, pristupujú k tomuto obmedzeniu životných prejavov ešte inhibujúce vplyvy osmotického tlaku.

Kľúčové slová:

nízke teploty

chladenie

mrazenie

zmrazovanie

mikróby

teplota

nízka teplota



Obsah:
  • Používanie nízkych teplôt
    Ochladenie mlieka
    Pri chladiarenskom skladovaní
    Pri zmrazovaní
    Psychrotrofné baktérie
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko