Popis:
Predmet ovocia
- Produkcia ovocia súvisiace oblasti a aktivity
- Produkcia výsadbového materiálu – ovocinárske škôlkarstvo
- Výskum
- Šľachtenie
- Školstvo
- Poradenstvo
Hospodárske členenie ovocia
1.) veľké ovocie
- jadroviny – jabloň, hruška, dula, mišpuľa
- kôstkoviny
* s hladkou pokožkou oinovatenou – slivkoviny slivky,, slivy, ringloty, mirabelky, myrobalán
* s hladkou pokožkou neoinovatenou – červené kôstkoviny čerešne, višne, sladkovišne
* s plstnatou pokožkou – broskyne, marhule
2.) drobné ovocie – ríbezle, egreše, maliny, černice, jahody
3.) menej pestované ovocie – drieň, plodové ruže, rakytník, moruše, brusnice, čučoriedky, kľukva, baza, aktinídie, zemolez, malinočernice, muchovník, arónia
Ovocie a jeho zložky – hlavné
• Voda 75 – 90%, orechy, gaštan len v malom množstve
• Cukry
– fruktóza, glukóza
– sacharóza – broskyne, marhule, slivkoviny
- škrob – gaštany, nezrelé ovocie
• Tuky – len stopy, v semenách (rakytník, ríbezle)
- orechy – okolo 60%, omega 3 mastné kyseliny
• Bielkoviny – málo, okrem gaštana (6-8%)
Ovocie a jeho zložky – minerálne
• K – hospodárenie s vodou, metabolizmus cukrov, čistenie organizmu, energetický systém, krvný tlak, tonus svalov
• Ca – stavba kostí, prenos nervových vzruchov, neutralizuje kyselinu mliečnu, stavba pokožky, tlak krvi, cholesterol, vstrebávanie Fe
• Fe – krvotvorba
• Mg – stavba kostí a fungovanie nerv
• Najviac – jahody, jarabina sladkoplodá, čierne ríbezle, slivky, menej známe ovocie
Ovocie a jeho zložky – zdravotnoochranné
• Antioxidant - karatenoidy (marhule, rakytník, broskyne, šípky)
- Flavonoidy (arónia, černice, čučoriedky, moruše, jablká, čierne ríbezle, drobné ovocie)
- Vitamín E (orechy)
- Vitamín C (čierne ríbezle, šípky, rakytník, jahody, brusnice)
- Selén (orechy)
- Rezveratrol (čučoriedky, brusnice, kľukva, modré hrozno)
...
Kľúčové slová:
ovocinárstvo
rezy
fenofázy
fenofáza
rozmnožovanie
Obsah:
- Predmet ovocia
Hospodárske členenie ovocia
Ovocie a jeho zložky – hlavné
Ovocie a jeho zložky – minerálne
Ovocie a jeho zložky – zdravotnoochranné
Ovocie a jeho zložky – ostatné
Význam ovocinárstva
Ovocie na konzum – výrobky
Ovocie – farmaceutické produkty
História
Počiatky ovocinárstva
Antika
História podľa druhov
Ovocinárstvo v Strednej Európe
Ovocinárstvo v rannom novoveku
Ovocinárstvo v 18. – 19. Storočí
Ovocinárstvo v medzivojnovom období a po 2. Sv.. vojne
Ovocinárstvo v 2. Polovici 19. Storočia
Ovocinárstvo po roku 1989
Ďalšie trendy
Telo ovocných rastlín OR
Koreňová sústava
Vplyvy na tvorbu koreňov
Stonka
Morfológia
Terminológia
Letorast
Puky
Listy
Kvety
Plody
Ročný cyklus OD
Faktory ovplyvňujúce priebeh FF
Fenofáza zrelosti
Vplyv na dozrievanie
Fenofáza vyzrievania pletív, hromadenia zásobných látok a opad listov:
Procesy v pletívách
Procesy v listoch
Pozitívny vplyv na fenofázu
Fenofáza vegetačného pokoja
Fenofáza zakladania a diferenciácie kvetných pukov
Vplyv faktorov, ktoré možno ovplyvniť a tak regulovať fenofázu
Činitele znižujúce intenzitu rastu a urýchľujú začiatok diferenciácie
Postup pri dopestovaní kmeňov
Postup pri rozmnožovaní jadrovín
Očkovanie
Technológia: čerešne, višne, slivkoviny, marhule, broskyne
Očkovanie na spiaci púčik
Kríčkové ríbezle a egreše
Maliny a čerešne
Technológia rozmnožovania jadrovín
Postup pri rozmnožovaní jadrovín
Rez a tvarovanie ovocných drevín, tvar ako faktor intenzity produkcie
Terminológia: Rez, Tvarovanie
Ciele rezu ovocných drevín
Triedenie tvarov ovocných drevín
Extenzívne výsadby
Intenzívne výsadby
Rozkonárovanie
Vzpriamené konáre
Bočné konáre
Zákony regulujúce rast a rodivosť
Poloha a usporiadanie konárov a pevnosť koruny
Základné spôsoby rezu
Skracovanie
Rez na prevod
Prerezávanie
Regulácia plodnosti a jej význam, metódy regulácie plodnosti ovocných drevín
Striedavá rodivosť – alternácia
Príčiny alternácie
Vonkajšie alternácie
Vnútorné alternácie
Stredavá rodivosť – príčiny
Dôvody
Svetlo a slnečné žiarenie
Voda – dusík – sucho
Druh – odroda – podpník
Vek – fyziologický stav – kondícia stromu
Hlboký zimný rez
Sila a smer rastu
Regulácia plodnosti
Ciele prebierky
Typy prebierok
Chemická prebierka
Mechanická prebierka
Mechanická prebierka
Prebierka a ovocné druhy