Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Ovocinárstvo

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
20 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40451
Posledná úprava
26.06.2012
Zobrazené
1 866 x
Autor:
peter473
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Predmet ovocia
- Produkcia ovocia súvisiace oblasti a aktivity
- Produkcia výsadbového materiálu – ovocinárske škôlkarstvo
- Výskum
- Šľachtenie
- Školstvo
- Poradenstvo

Hospodárske členenie ovocia
1.) veľké ovocie
- jadroviny – jabloň, hruška, dula, mišpuľa
- kôstkoviny
* s hladkou pokožkou oinovatenou – slivkoviny slivky,, slivy, ringloty, mirabelky, myrobalán
* s hladkou pokožkou neoinovatenou – červené kôstkoviny čerešne, višne, sladkovišne
* s plstnatou pokožkou – broskyne, marhule

2.) drobné ovocie – ríbezle, egreše, maliny, černice, jahody
3.) menej pestované ovocie – drieň, plodové ruže, rakytník, moruše, brusnice, čučoriedky, kľukva, baza, aktinídie, zemolez, malinočernice, muchovník, arónia

Ovocie a jeho zložky – hlavné
• Voda 75 – 90%, orechy, gaštan len v malom množstve
• Cukry
– fruktóza, glukóza
– sacharóza – broskyne, marhule, slivkoviny
- škrob – gaštany, nezrelé ovocie
• Tuky – len stopy, v semenách (rakytník, ríbezle)
- orechy – okolo 60%, omega 3 mastné kyseliny
• Bielkoviny – málo, okrem gaštana (6-8%)

Ovocie a jeho zložky – minerálne
• K – hospodárenie s vodou, metabolizmus cukrov, čistenie organizmu, energetický systém, krvný tlak, tonus svalov
• Ca – stavba kostí, prenos nervových vzruchov, neutralizuje kyselinu mliečnu, stavba pokožky, tlak krvi, cholesterol, vstrebávanie Fe
• Fe – krvotvorba
• Mg – stavba kostí a fungovanie nerv
• Najviac – jahody, jarabina sladkoplodá, čierne ríbezle, slivky, menej známe ovocie

Ovocie a jeho zložky – zdravotnoochranné
• Antioxidant - karatenoidy (marhule, rakytník, broskyne, šípky)
- Flavonoidy (arónia, černice, čučoriedky, moruše, jablká, čierne ríbezle, drobné ovocie)
- Vitamín E (orechy)
- Vitamín C (čierne ríbezle, šípky, rakytník, jahody, brusnice)
- Selén (orechy)
- Rezveratrol (čučoriedky, brusnice, kľukva, modré hrozno)
...

Kľúčové slová:

ovocinárstvo

rezy

fenofázy

fenofáza

rozmnožovanie



Obsah:
  • Predmet ovocia
    Hospodárske členenie ovocia
    Ovocie a jeho zložky – hlavné
    Ovocie a jeho zložky – minerálne
    Ovocie a jeho zložky – zdravotnoochranné
    Ovocie a jeho zložky – ostatné
    Význam ovocinárstva
    Ovocie na konzum – výrobky
    Ovocie – farmaceutické produkty
    História
    Počiatky ovocinárstva
    Antika
    História podľa druhov
    Ovocinárstvo v Strednej Európe
    Ovocinárstvo v rannom novoveku
    Ovocinárstvo v 18. – 19. Storočí
    Ovocinárstvo v medzivojnovom období a po 2. Sv.. vojne
    Ovocinárstvo v 2. Polovici 19. Storočia
    Ovocinárstvo po roku 1989
    Ďalšie trendy
    Telo ovocných rastlín OR
    Koreňová sústava
    Vplyvy na tvorbu koreňov
    Stonka
    Morfológia
    Terminológia
    Letorast
    Puky
    Listy
    Kvety
    Plody
    Ročný cyklus OD
    Faktory ovplyvňujúce priebeh FF
    Fenofáza zrelosti
    Vplyv na dozrievanie
    Fenofáza vyzrievania pletív, hromadenia zásobných látok a opad listov:
    Procesy v pletívách
    Procesy v listoch
    Pozitívny vplyv na fenofázu
    Fenofáza vegetačného pokoja
    Fenofáza zakladania a diferenciácie kvetných pukov
    Vplyv faktorov, ktoré možno ovplyvniť a tak regulovať fenofázu
    Činitele znižujúce intenzitu rastu a urýchľujú začiatok diferenciácie
    Postup pri dopestovaní kmeňov
    Postup pri rozmnožovaní jadrovín
    Očkovanie
    Technológia: čerešne, višne, slivkoviny, marhule, broskyne
    Očkovanie na spiaci púčik
    Kríčkové ríbezle a egreše
    Maliny a čerešne
    Technológia rozmnožovania jadrovín
    Postup pri rozmnožovaní jadrovín
    Rez a tvarovanie ovocných drevín, tvar ako faktor intenzity produkcie
    Terminológia: Rez, Tvarovanie
    Ciele rezu ovocných drevín
    Triedenie tvarov ovocných drevín
    Extenzívne výsadby
    Intenzívne výsadby
    Rozkonárovanie
    Vzpriamené konáre
    Bočné konáre
    Zákony regulujúce rast a rodivosť
    Poloha a usporiadanie konárov a pevnosť koruny
    Základné spôsoby rezu
    Skracovanie
    Rez na prevod
    Prerezávanie
    Regulácia plodnosti a jej význam, metódy regulácie plodnosti ovocných drevín
    Striedavá rodivosť – alternácia
    Príčiny alternácie
    Vonkajšie alternácie
    Vnútorné alternácie
    Stredavá rodivosť – príčiny
    Dôvody
    Svetlo a slnečné žiarenie
    Voda – dusík – sucho
    Druh – odroda – podpník
    Vek – fyziologický stav – kondícia stromu
    Hlboký zimný rez
    Sila a smer rastu
    Regulácia plodnosti
    Ciele prebierky
    Typy prebierok
    Chemická prebierka
    Mechanická prebierka
    Mechanická prebierka
    Prebierka a ovocné druhy
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko