Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 026   projektov
0 nových

Psychológia

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21609
Posledná úprava
26.03.2009
Zobrazené
3 298 x
Autor:
peto24
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Majú psychologický účinok na výkon a výkonnosť zamestnancov v pracovnom procese, sú predovšetkým:
- teplota vzduchu
- vlhkosť vzduchu
- prúdenie vzduchu – prievan
- teplota okolitých plôch a predmetov na pracovisku
- vôňa alebo zápach na pracovisku
- znečistenie ovzdušia

Teplota vzduchu na pracovisku – je optimálna vtedy, keď dovoľuje zachovať tepelnú rovnováhu organizmu zamestnanca, t. j. okolo 20 °C. Narušenie tepelnej rovnováhy organizmu zamestnanca zaťažuje adaptačný mechanizmus, ktorý za normálnych okolnosti rieši tento problém tepelnou výmenou medzi organizmom zamestnanca a pracovným prostredím.
Vlhkosť vzduchu – je daná percentom množstva vodnej pary pri určitej teplote vo vzduchu v danej prevádzke, resp. jej lokalite. Relatívna vlhkosť vzduchu je daná percentom najväčšieho možného množstva vodnej pary vo vzduchu.
Prúdenie vzduchu – alebo výmena vzduchu na pracovisku, je najmä v prevádzke s vysokou koncentráciou škodlivých exhalátov bezpodmienečné. Pri zabezpečení optimálneho prúdenia vzduchu je dôležitá rýchlosť prúdenia.
Vôňa a zápach – vznikajúce na pracovisku ako sekundárny produkt výroby, i keď nemajú priamy toxikačný účinok, často ak sa spoja s negatívnymi pracovnými postojmi, vyvolávajú u zamestnancov zmenu psychického stavu, ktorý sa v začiatkoch môže prejaviť nutkaním na zvracanie, bolesťami žalúdka, nechutenstvom až anorexiou alebo bulímiou. Môžu vyvolať sympatiu alebo antipatiu k pracovnému prostrediu.
Znečistenie ovzdušia – škodlivými látkami môže mať priamy účinok na výkon zamestnancov, ale aj na ich psychický a fyzický stav. Môže spôsobiť dlhodobé psychické poruchy, ako aj zmeniť pracovnú schopnosť a viesť k trvalej invalidite. Obsah škodlivých látok v ovzduší na pracovisku sa meria a podnik, ktorý prekročí stanovené limity, platí pokutu.
Tieto účinky môžu do určitej miery zmierniť prostredníctvom priemyselných technicko-organizačných opatrení, medzi ktoré psychológovia zaraďujú:
- skrátenie pracovného času, zavedenie pružného pracovného času
- zaradenie viacerých pracovných prestávok
- zlepšenie mikroklimatických podmienok na pracovisku technickými prostriedkami, odparovačmi, zvlhčovačmi vzduchu, tesneniami, zavedením klimatizácie
- dodržiavanie zásad psychohygieny zamestnancami

Kľúčové slová:

psychológia

mikroklimatické podmienky

pracovné prostredie

Psychoanalýza

Funkciogram


O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko