Biofyzika a fyzikálne vlastnosti potravín - otázky aj vypracované
Vypracované otázky6 s. / 1. roč. / docx
HMOTNOSTNÉ VLASTNOSTI 1) Vymenujte aspoň 4 hmotnostné vlastnosti potravín. hustota - priemerná, plošná, dĺžkováobjemová hmotnosťpórovitosťsypná hmotnosťmedzerovitosť2) Definujte hustotu. - je to podiel hmotnosti a objemu (pre homogénne látky) - je to podiel nekonečne malej hmotnosti a nekonečne malého objemu (pre heterogénne látky) 3) Definujte objemovú hmotnosť. -používa sa pre pórovité materiály-je to podiel hmotnosti pórov materiálu a celkového objemu 4) Definujte sypnú hmotnosť.- je to podi...
|
|
0,1 |
30x |
|
Určenie koncentrácie vodného roztoku sacharózy polarimetrom
Meranie3 s. / 1. roč. / docx
Pomôcky: zdroj svetla, kruhový polarimeter, odmerný valec, hustomer, cukrový roztok, kyvetaTeória:Svetlo je elektromagnetické vlnenie s vlnovými dĺžkami z intervalu od 3,8.10-7m do 7,8.10-7m. Biele svetlo je svetlo zložené z elektromagnetických vlnení rôznych vlnových dĺžok. Vektory intenzity elektrického a magnetického poľa kmitajú vždy kolmo na seba, avšak v priestore rôznym smerom. Ak tieto vektory kmitajú vždy rovnakým smerom, takéto svetlo sa nazýva polarizovaným. Polarizované svetlo dostan...
|
|
0,1 |
14x |
|
Biofyzika a fyzikálne vlastnosti potravín
Testy2 s. / 1. roč. / doc
Hmotnostné vlastnosti
1) Vymenujte aspoň 4 hmotnostné vlastnosti potravín.
2) Definujte hustotu.
3) Definujte objemovú hmotnosť.
4) Definujte sypnú hmotnosť.
5) Definujte pórovitosť.
6) Napíšte vzťah medzi pórovitosťou a objemovou hmotnosťou.
7) Vymenujte aspoň 3 faktory ovplyvňujúce sypnú hmotnosť nasypaného materiálu.
Geometrické vlastnosti
10) Vymenujte aspoň 3 geometrické vlastnosti.
11) Popíšte granulometrické zloženie súboru.
...Elektrické vlasnostii
53) Napíšte jednotk...
|
|
0,1 |
31x |
|
Hmotnostné vlastnosti potravín
Prednášky6 s. / 1. roč. / pdf
1. HMOTNOSTNÉ VLASTNOSTI
Sú to vlastnosti, ktoré súvisia s hmotnosťou potraviny alebo jej častí.
Hmotnosť označujeme malým písmenom m a udáva sa v kg. Kilogram patrí
medzi základné jednotky medzinárodnej sústavy jednotiek – SI. 1)
Používa sa aj tzv. hmotnosť tisícich zŕn (HTZ).
Definícia hustoty:
Hustota látok – alebo merná hmotnosť látok. Označuje sa – gréckym písmenom ρ
(ró) a je to podiel hmotnosti a objemu, udáva sa v kg.m-3.
Základný vzorec :...
|
|
0,1 |
9x |
|
Tepelné vlastnosti potravín
Prednášky6 s. / 1. roč. / pdf
4. TEPELNÉ VLASTNOSTI POTRAVÍN
Tepelné vlastnosti potravín sú dôležité pri tepelných procesoch spracovania
potravín.
a) Zohrievanie a ochladzovanie materiálu
1. Tepelná kapacita – C – je to podiel tepelnej energie (ΔQ) dodanej materiálu
a teplotného intervalu (ΔT), o ktorý sa tým materiál zohrial. Udáva sa v (J.K-1).
Tepelná kapacita závisí nielen od druhu materiálu, ale aj od množstva materiálu
a od teploty. V tabuľkách býva udaná pri určitej teplote.
|
|
0,1 |
12x |
|
Geometrické vlastnosti potravín
Prednášky3 s. / 1. roč. / pdf
2. GEOMETRICKÉ VLASTNOSTI
Geometrické vlastnosti sú také, ktoré súvisia s rozmermi potravín a ich častí,
napr. výška, šírka a pod.
Sypké materiály
Granulometrické zloženie súboru je kvantitatívne rozdelenie súboru podľa
veľkosti častíc. Robí sa pomocou sít a vyjadrujeme ho pomocou hystogramu alebo
Gaussovej krivky.
Hystogram:...
|
|
0,1 |
14x |
|
Voda v potravinách
Prednášky7 s. / 1. roč. / pdf
3. VODA V POTRAVINÁCH (ALEBO VLHKOSŤ V POTRAVINÁCH)
Voda ovplyvňuje vlastnosti potravín. Podiel vlhkosti označujeme
gréckym písmenom ω (omega) a udávame v %.
Obsah vlhkosti v niektorých potravinách:...
|
|
0,2 |
6x |
|
Mechanické vlastnosti potravín
Prednášky3 s. / 1. roč. / pdf
5. MECHANICKÉ VLASTNOSTI POTRAVÍN
Sú to vlastnosti dotýkajúce sa pôsobenia vonkajších síl na materiál. Základné
mechanické vlastnosti sú napr.:
|
|
0,1 |
10x |
|