Hroznové Víno, Vinič Hroznorodý produkcia a spotreba na Slovensku
Seminárna práca19 s. / 2. roč. / docx
Význam hrozna vo výžive obyvateľstva je pomerne veľký. Môžeme ho konzumovať v surovom stave ako súčasť jedálneho lístka, či ho použiť ako surovinu na výrobu kompótov, štiav, sirupov, osviežujúcich nápojov alebo na výrobu najušľachtilejšieho alkoholického nápoja - vína. Vedci zistili, že víno obsahuje okolo sto rôznych látok nevyhnutných pre výživu človeka. Medzi ne patria najmä všetky vitamíny skupiny B, H, aminokyseliny, minerálne látky, organické kyseliny a mnohé iné. Taktiež boli vyskúmané od...
|
|
0,6 |
10x |
|
Ekonomika poľnohospodárstva - MAK
Seminárna práca7 s. / 1. roč. / docx
Mak siaty (lat. Papaver somniferum) je jednoročná rastlina, ktorá je veľmi rozšírenou poľnohospodárskou plodinou ako i liečivou rastlinou, dorastá do výšky 1,5m.Dnešný mak siaty je potomkom divokej formy maku štetinatého. Pôvodne pochádza mak siaty z Ázie. Pestuje sa na roliach, v záhradách i na poliach.Začiatkom 19. storočia sa začal mak pestovať ako olejnina vo veľkom.Historické pramene hovoria, že na území bývalého Uhorska, konkrétne v jeho časti na Slovensku sa pestovalo veľa maku vďaka čomu...
|
|
0,1 |
13x |
|
Trh s obilninami
Seminárna práca14 s. / 1. roč. / doc
Seminárna práca z predmetu Ekonomika poľnohospodárstva na tému Trh s obilninami.
ÚVODKomoditné situačné a výhľadové správy sa vypracovávajú o vybraných komoditách rastlinnej a živočíšnej výroby v spolupráci s odborom obchodnej politiky MP SR. Obsahujú analýzy vývoja hmotnej bilancie predmetnej komodity za hospodárske a kalendárne roky, krátkodobé výhľady, informácie o regulačnej a podpornej politike trhu na Slovensku a v EÚ, cenové informácie a informácie o komoditných trhoch v EÚ a vo svete. P...
|
|
0,7 |
15x |
|
Vypracované otázky - Ekonomika poľnohospodárstva
Vypracované otázky3 s. / 3. roč. / doc
Ukážka :1. Oblasti vzniku poľnohospodárstva• Preagrárne obdobie (42 000 - 12 000 r. pnl. )• Predná ázia, Čína, Stredná amerika (Mexiko) - celkovo 6-7 oblastí - prechod k domestifikovaným druhom 8 000 r. pnl.2. Samozásobiteľské farmárske systémy• Individuálna spotreba a lokálny obchod• Značná časť produkcie od tohto systému závisí aj dnes• Napr. 3000 rokov pestovania ryže na terasách vo Filipínach3. Pastevníctvo (pastoralizmus)• Ovce, kozy, ťavy, jaky a soby• Môže byť kombinované s kultiváciou pô...
|
|
0,1 |
30x |
|
Seminárna práca na tému Raž
Seminárna práca10 s. / 1. roč. / docx
Kultúrna raž je mladšou obilninou ako pšenica a jačmeň. Pôvodne to bola burina vyskytujúca sa v kultúrnych porastoch pšenice. Bola známa už v dobe železnej. Do Európy priniesli kultúrnu raž pravdepodobne Slovania, od ktorých sa rozšírila do Nemecka a severných krajín, kde je hlavnou obilninou na piesočnatých pôdach. Najväčšie množstvo raže sa spotrebuje na výrobu bioetanolu, ražného destilátu, na výrobu cereálnych výrobkov. Zo zrna raže sa získava ražná múka. Z nej sa vyrába tmavý pšenično-ražný...
|
|
0,5 |
2x |
|
Prednášky z predmetu Ekonomika poľnohospodárstva
Prednášky17 s. / 2. roč. / docx
Otázka č 1: Výrobné podmienky v poľnohospodárstvePoľnohospodárska výroba prebieha v určitých prírodných podmienkach. Výrobné podmienky rozdeľujeme na dve základné skupiny. Prvá skupina - prírodné výrobné podmienky. Druhá skupina - spoločensko-ekonomické výrobné podmienky, ktoré tiež nazývame ekonomickými výrobnými podmienkami. 1. Prírodné výrobné podmienky: sú vytvárané samotnou prírodou a človek ich môže meniť iba v malej miere. Medzi PVP zaraďujeme: - pôdu, zo svojimi prirodzenými vlastnosťami...
|
|
0,1 |
0x |
|
Ekonomika výroby hovädzieho mäsa
Seminárna práca12 s. / 4. roč. / docx
EKONOMIKA VÝROBY HOVADZIEHO
1. Význam výroby mäsaV chove HD sa produkuje hovädzie a teľacie mäso. Okrem mäsa vznikajú v chove ďalšie produkty ako je koža, maštaľný hnoj, močovka a pod.
Mäso je vysokonutričnou potravinou. Obsahuje cca 20 % bielkovín,, z minerálnych látok je mimoriadne cenný obsah P a Ca , z vitamínov najmä vitamín B, ale aj vitamíny A, D a C, ďalej sú to organické kyseliny, výťažkové dusíkaté látky, purínové látky a tuk.
Hovädzie mäso sa získava z dospelého jatočného d...
|
|
0,3 |
20x |
|
Projekt z ekonomiky poľnohospodárstva
Projekt8 s. / 2. roč. / zip
Ide o kompletne vypracovaný projekt na predmet ekonomika poľnohospodárstva, obsahuje výpočty v .xls a interpretácie v .doc
|
|
0,7 |
1x |
|
Ekonomika poľnohospodárstva
Vypracované otázky42 s. / 3. roč. / doc
Pôdohospodársky rezort v ekonomike Slovenska. Sociálno-ekonomický vývoj nášho poľnohospo-dárstva. Výrobné podmienky v poľnohospodárstve. Ekonomická transformácia v agrokomplexe. Výrobné faktory v poľnohospodárskej výrobe. Naturálne a hodnotové výsledky poľnohospodárskej výroby. Náklady v poľnohospodárstve ako ekonomická kategória. Intenzita poľnohospodárskej výroby. Produktivita práce v poľnohospodárstve. Rentabilita poľnohospodárskej výroby. Ekonomika nástrojov agrárnej politiky. Základy ekonom...
|
|
0,4 |
18x |
|
Ťahák - ekonomika poľnohospodárstva
Ťahák1 s. / 5. roč. / doc
vznikom ČSR sa spojili 2 oblasti v rozdielnou hospodárskou úrovňou a to SR - z nerozvinutým priemyslom a poľnohospodárstvom a ČR - s rozvinutým priemyslom a vyspelým poľnoKoncom 19. storočia a začiatkom 20. sa vytvorilo priemyselné jadro Rakúsko-uhorskej monarchie, kt. zásobovalo priemyselnými výrobkami celú monarchiu. V českých krajinách sa prenikanie kapitalizmu do poľnohospodárstva prejavilo lepším strojovým vybavením, vyššou úrovňou obrábania pôdy, taktiež používaním priemyselných hnojív, kv...
|
|
0,1 |
1x |
|
Práca z ekonomiky poľnohospodárstva
Semestrálna práca10 s. / 1. roč. / doc
Semestrálna práca z ekonomiky poľnohospodárstva, vypracované úlohy.
|
|
0,1 |
9x |
|
Ekonomika poľnohospodárstva
Prednášky20 s. / 2. roč. / rar
Obsah archívu:
10.Dane ako nástroj agrárnej politiky.doc
11.Podporná a úverová politika.doc
12.Ovocinárstvo,vinohradníctvo.doc
13.Ekonomika výroby obilnín.doc
7.Ekonomické nástroje agrárnej politiky.doc
eko_polnohosp_.zip
Otázky Ekonomika po.doc
|
|
0,1 |
6x |
|
Prípadová štúdia z ekonomiky poľnohospodárstva
Seminárna práca12 s. / - roč. / doc
Najväčšie zastúpenie na ornej pôde z jej celkovej výmery má pšenica, viac ako 39,59 %. Jačmeň zaberá takmer 20,93 % ornej pôdy. Repka olejná zabera 8,83% a cukrová repa ma 7,46 %. Kukurica zabera takmer 3%, kukurica na siláž zabera takmer 9% pôdy. Lucerna má 9,58%-ný podiel a najmenší podiel majú jablká s 1,39% a broskyne len 0,68%.
|
|
0,1 |
9x |
|