Tokajské víno - seminárna práca z Gastronómie
Seminárna práca14 s. / 1. roč. / doc
Tokajské víno je prírodne sladké víno vyrobené tzv. oxidatívnou technológiou výroby (botritické). Je zaradené do kategórie žltých prírodných vín, ktorých charakter a chemické zloženie je dané nielen osobitnou odrodovou skladbou, kvalitou suroviny či prírodnými podmienkami, ale aj technológiou výroby.
Prítomnosť kyslíka v priebehu zrenia hrozna i vína je príčinou tvorby chlebovej príchute, ktorá charakterizuje vína tohto typu. Tokajské víno možno vyrábať len z hrozna dopestovaného na tokajskýc...
|
|
0,6 |
9x |
|
Moderné trendy v Gastronómii
Prezentácia9 s. / 2. roč. / pptx
•„Farm to table“ alebo „locavores“ ako trend sa dá nazvať aj spôsob akým sa dostalo jedlo na váš stôl. Dnes si radšej vyberáme potraviny ktoré vieme odkiaľ sú od tzv. drobnostatkárov •Taktiež reštaurácie nemusia plytvať jedlom a potravinami a objednávajú suroviny presne koľko im treba a každodenne čerstvé alebo dokonca spracúvajú zvieratá aj samy. • Takto to ocenia aj hostia v reštauráciách,ktorí ocenia radšej jedlá ktoré sú bez chémii a iných úprav. Pozornosť sa dostáva aj iným plemenám napr. M...
|
|
15,7 |
3x |
|
Historické pramene gastronómie - vývoj kuchárskeho umenia
Seminárna práca5 s. / 1. roč. / doc
Vývoj kuchárskeho umenia je neoddeliteľnou súčasťou vývoja dejín ľudskej civilizácie. Za kolísku kuchárskeho umenia možno považovať primitívne ohnisko, okolo ktorého sa zhromažďovali prvotné ľudské kmene aby prijali potravu. Oheň teda v dejinách ľudstva znamenal historický prielom. Dejiny kuchárskeho umenia majú svoj začiatok pravdepodobne vo chvíli, keď primitívny pračlovek náhodou uložil v bezprostrednej blízkosti ohniska kus ulovenej zveriny a po chvíli zistil, že „upečené“ mäso sa stalo chut...
|
|
0,1 |
27x |
|
Fínska gastronómia
Referát7 s. / 2. roč. / doc
Fínska kuchyňa je typicky severská a veľmi dobrá. Spojuje v sebe prvky ostatných škandinávskych kuchýň (švédskej, nórskej), viac-menej je sčasti ovplyvnená aj kuchyňou severného Ruska. Rovnako ako v Nórsku a Švédsku sú aj tu hlavnou potravinou ryby a to buď sladkovodné z mnohých fínskych jazier, tak aj ryby morské. K najobľúbenejším patrí losos (lohi), pstruh (kirjolohi) a fínska biela ryba (siika), ktoré je možné objednať počas celého roka a to na rôzne spôsoby. Ďalej sa na fínskych stoloch obj...
|
|
0,1 |
5x |
|
Špeciality ukrajinskej kuchyne
Seminárna práca6 s. / 3. roč. / doc
Ak sa dostanete niekedy na Ukrajinu, vedzte, že nie všetko, čo tam má pomenovanie ukrajinská kuchyňa, má naozaj ukrajinský pôvod. Väčšina jedál má ruský pôvod a v Ukrajine sa udomácnili. Aj boršč má ruský pôvod, hoci ho ponúkajú ako ukrajinský. .
|
|
0,1 |
1x |
|
Čínska kuchyňa
Seminárna práca8 s. / - roč. / doc
Čínsky filozof Konfucius (žil asi v rokoch 551 až 479 pred naším letopočtom), sa o jedle vyjadril, že je to prvá blaženosť a že každé jedlo sa dá pripraviť ako lahôdka. Zdá sa, že jeho slová o čínskej kuchyni platia dodnes.Čínska kuchyňa má za sebou najmenej 5000 rokov nepretržitého vývoja. Približne 750 rokov p. n. l. v Číne už fungoval pravidelný obchod s potravinami a ich surovinami, v 3. až 4. storočí n. l. sa gastronomické techniky stali objektom špeciálneho skúmania a práve v tomto období ...
|
|
0,1 |
7x |
|
Čaj - seminárna práca
Seminárna práca17 s. / - roč. / doc
Čaj je príjemný a obľúbený nápoj, ktorý prináša každodenné potešenie miliónom ľudí na celom svete. Má silný osviežujúci účinok, takže sa výborne hodí, keď potrebujeme podať mimoriadny pracovný výkon. Čaj poskytuje zdroj látok, ktoré pomáhajú predchádzať veľkému množstvu chorôb.
|
|
1,6 |
2x |
|
Gastronómia
Prednášky100 s. / 2. roč. / rar
Učebné otázky
1. Pojem gastronómia
2. Pravidlá gastronómie
3. História gastronómie
- starovek
- stredovek
- novovek
- súčasná gastronómia
- osobnosti gastronómie
- Slovenská gastronómia
Pojem Gastronomia
Slovo gastronómia pochádza z gréckeho slova GASTRO = žalúdok, žalúdočný, majúci vzťah k žalúdku.
Gastronóm = labužník, odborník na jedlo a pitie.
|
|
2,1 |
23x |
|
Talianska kuchyňa
Seminárna práca16 s. / 1. roč. / doc
V talianskej kuchyni prevládajú pôvodné, jednoduché vidiecke jedlá. Aj keď sú tu veľké krajové rozdiely, predsa len bežné využitie morských rýb a rakov, množstva cestovín a rôznych antipást sú jej spoločným znakom.
|
|
1,1 |
9x |
|
Ruská a ukrajinská kuchyňa
Referát6 s. / 1. roč. / doc
Gastronómia ruského národa sa vyvíjala postupne niekoľko storočí, a to počnúc chudobnou a jednostrannou stravou pospolitého ľudu počas cárskeho panstva. V počiatkoch sa na cárskom dvore a šľachtických panstvách (bojarských) pripravovali pokrmy podľa zvykov Byzantskej ríše, ktorá bola bohatá, luxusná a známa svojím prepychom, ale hlavne nadmerným plytvaním surovinami. V 17. a 18. storočí za panovania cára Petra I. a cárovnej Kataríny sa ruská gastronómia pri cárskom dvore dostala úplne pod vplyv ...
|
|
0,1 |
2x |
|
Gastronómia
Poznámky13 s. / 2. roč. / doc
V počiatkoch kuchárskeho umenia sa prípravou jedál zaoberali výlučne platení služobníci, ktorí strážili zbierky svojich receptov. Neskôr sa o jedlo a jeho účinky začali zaujímať vedci, ktorí rozanalyzovali a zatriedili potraviny do rôznych skupín. Zároveň vypracovali teóriu gastronómie.
Gastronómia je veda, ktorá sa zaoberá skúmaním všetkého, čo súvisí s výživou človeka. Skúma chuť v súvislosti s jej príjemnými a nepríjemnými stránkami, skúma vplyv potravín na duševný život človeka, určuje sprá...
|
|
0,1 |
14x |
|
Čaj
Referát2 s. / 1. roč. / doc
Čaj sa vyrába z jedného druhu rastliny – Čajovníka (Camelie sinensis) spolu s jej odrodami (Čajovník čínsky, Asmánsky, Indočínsky). Je známy už takmer 5000 rokov. Pestuje sa do výšky 2500 m.n.m. Čím vo väčšej výške je pestovaný, tým sú kríky menšie no kvalita je vyššia. Čajovník čínsky má malé, temne zelené listy. Čajovník asmánsky má väčšie a svetlejšie listy. Vhodné sú pre neho horské polohy nad 2000m v tropickom pásme. Čajovník indočínsky je niečo medzi uvedenými dvoma druhmi. Pestuje sa pre...
|
|
0,1 |
3x |
|