Zásady správnej výrobnej praxe (HACCP) - Pivo
Semestrálna práca12 s. / 3. roč. / docx
Stanovenie kritických bodov pri výrobe piva a z toho vyplývajucich kritických limitov.
1. Opis výrobku a stručný technologický postup výroby
Bežný názov - PIVO
Zloženie - Voda, oxid uhličitý, alkoholy, organické kyseliny, dextríny, cukor, dusíkaté látky, minerálne látky, vitamíny.
Použitie - Priamy konzum, bežný konzument.
Druh balenia - Sklenené fľašky, plastové fľašky, plechovky, sudy.
Trvanlivosť - Trvanlivosť piva môže byt mikrobiologická, ktorá je zaistená pasterizáciou, koloidná tr...
|
|
0,1 |
45x |
|
Protokol č.2 na predmet Hygiena potravín
Iné3 s. / 3. roč. / zip
Úloha č.1: Zistenie čistoty škrupiny pomocou kyseliny octovejPrincíp: Medzi vonkajšie znaky kvality vajec patrí aj zistenie čistoty škrupiny.Úloha č.2 : Mikrobiologické vyšetrenie majonézPrincíp: Mikrobiologickým vyšetrením sa stanovujú fakultatívne anaeróbne mezofilné mikróby, koliformné baktérie, kvasinky a mikroskopické huby, Salmonella sp.Úloha č.3: Skúška na zistenie čerstvosti vajec plávaním v obyčajnej vode.Princíp: Ležiace vajce - čerstvé vajce Závihajúce sa vajce - staršie vajce Stojace...
|
|
0,3 |
5x |
|
Hygiena potravín - vypracované
Vypracované otázky17 s. / 3. roč. / doc
Vypracované otázky na hygienu potravín
|
|
0,2 |
217x |
|
Monitorovanie aeromonád vo farmovom chove lososovitých rýb
Diplomová práca62 s. / 6. roč. / docx
Zvyšujúca antimikrobiálna rezistencia z dôvodu nadmerného a neuváženého používania antimikrobiálnych látok je v poslednom období vážny problém či už v humánnej alebo veterinárnej medicíne. Rezistencia patogénnych baktérii zapríčiňuje zlyhávanie terapie a tým vážne ekonomické straty. S tými to problémami zápasí aj akvakultúra. Osobitnú pozornosť v rámci akvakultúry je potrebné venovať farmovému chovu lososovitých rýb. Prítomnosť aeromonád bola stanovená tak vo vode ako aj v tráviacom trakte pstru...
|
|
0,1 |
0x |
|
Hygiena potravín
Vypracované otázky89 s. / 3. roč. / pdf
1. Postavenie a úloha štátu pri zabezpečovaní bezpečných potravín, legislatíva a kontrola
ÚLOHA VLÁDY
- zabezpečiť vhodné hospodárske a legislatívne prostredie
- zabezp. ochranu spotrebiteľov pred ochoreniami a poškodeniami zdravia prostredníctvom potravín
- zabezp. vhodnosť potravín pre ľudský konzum
- zachovať dôveryhodnosť v medzinárodnom obchode
- vzdelávať obyvateľov o hygiene potravín
ÚLOHA PRIMYSLU
- zabezpečiť výrobu vhodných a bezpečných potravín
- zabezpečiť zrozumiteľné označ...
|
|
0,6 |
40x |
|
Metabolické ochorenia a akútne schvátenie kopýt koní
Prednášky12 s. / 5. roč. / pptx
Laminitis acuta Eqakútny zápal korunkovej a stenovej škáry kopyta (tiež schvátenie kopýt), zvyčajne na viacerých kopytách naraz, stena kopyta teplákôň sa snaží nezaťažovať hrudníkové končatiny a väčšinou prenáša telesnú hmotnosť na panvové končatiny, v ťažkých prípadoch až neschopný pohybunásledok nadmerného prekŕmenia alebo intoxikácie, čím uvoľnenie určitých metabolitov do krvného obehu, čo ďalej vedie k nadmernému prekrveniu menších ciev pre výživu škárových lístkovniekedy tieto lístky odumrú...
|
|
1,3 |
2x |
|
Protokol č.1 na predmet Hygiena potravín
Iné4 s. / 3. roč. / zip
Protokol č.1 - mäso a mäsové výrobky. Všetky pokusy.
|
|
0,1 |
7x |
|
Systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín
Prezentácia30 s. / - roč. / pptx
Základné súčasné kontrolné systémy na zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti a hygienickej bezchybnosti potravín- Správna výrobná prax (SVP) - Štandardné sanitačné a operačné postupy (SaOP)- Systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín (HACCP)• cieľom je zabezpečiť:- optimalizáciu výroby potravín- uspokojovanie výživových potrieb ľudského organizmu- minimalizácia zdravotných rizík...
|
|
0,5 |
1x |
|
Organizácia a výkon úradnej kontroly produktov živočíšneho pôvodu podľa zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti
Prezentácia14 s. / - roč. / pptx
Úradná kontrola• Je akákoľvek forma kontroly, ktorú vykonáva príslušný orgán alebo Spoločenstvo za účelom overenia dodržiavania potravinového a krmivového práva a predpisov o zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá.• Na účely úradných kontrol sú členskými štátmi menované zodpovedné príslušné orgány.• V zmysle ustanovenia zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov orgánmi štátnej správy vo veterinárnej oblasti vykonávajúce úradnú kontrolu produktov živo...
|
|
0,8 |
1x |
|
Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá
Prezentácia12 s. / - roč. / pptx
Systém RASFF je sieť, ktorú tvorí Európska komisia - DG SANCO - Ochrana zdravia a spotrebiteľa, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), kontaktné miesta a kontrolné autority členských štátov, ktoré si navzájom vymieňajú informácie o bezpečnosti potravín a krmív prostredníctvom e-mailu, alebo faxom na predpísaných tlačivách.» kontaktné miesto - Štátna veterinárna a potravinová správa SR
»
krajské veterinárne a potravinové správy
»
regionálne veterinárne a potravinové správy
»
hrani...
|
|
0,1 |
0x |
|
Štátnicové otázky Hygiena potravín (Hygiena a technológia mlieka)
Vypracované otázky130 s. / - roč. / rar
Vypracované štátnicové otázky z predmetu Hygiena potravín (Hygiena a technológia mlieka), konkrétne ide o cca. 90 otázok.
|
|
1,7 |
4x |
|
Chyby mlieka, príčiny organoleptických zmien mlieka
Prezentácia9 s. / - roč. / ppt
Sekretorické Nekvalitné krmivo (plesnivé)Nevyvážená kŕmna dávkaSkrmovanie niektorých krmív vo vysokých dávkach (leguminózy - horká chuť)Vdychovanie cudzích pachov dojnicouMlieko od starodojných krávMlieko od mastitídnych dojnícPrítomnosť cudzorodých látok v krmiveiné
|
|
0,1 |
0x |
|
Mechanizmus a praktické využitie nízkych teplôt na ochranu potravín pred mikrobiálnym znehodnotením
Poznámky1 s. / - roč. / doc
Používanie nízkych teplôt (chladenie, zmrazovanie) patrí medzi fyzikálne spôsoby predlžovania trvanlivosti potravín.Pri použití nižších teplôt sa uplatňuje spomalenie až zastavenie metabolických procesov a deštrukčný účinok vzniknutých kryštálikov na mikrobiálnu bunku.Pri ochladzovaní sa životná činnosť mikroorganizmov znižuje v závislosti na teplote. Zmrazením nastáva ďalšie podstatné obmedzenie, prakticky až zastavenie ich životných prejavov. Obmedzenie životných prejavov pri teplotách nad kry...
|
|
0,1 |
0x |
|
Zásady správnej výrobnej praxe (HACCP)
Prezentácia26 s. / 3. roč. / ppt
prezentacia ohladom HACCP
|
|
0,1 |
14x |
|
Ultrafiltrácia a hyperfiltrácia v mliekarenstve
Poznámky2 s. / - roč. / doc
Predstavujú v mliekarenstve technológie na predlžovanie trvanlivosti a zníženie biologického rizika mlieka a ml. výr.PATRIA SEM: - reverzná osmóza- nanofiltrácia- ultrafiltrácia ICH CIEĽOM JE SEPARÁCIA ALEBO KONCENTRÁCIA ČASTÍC V MLIEKU- MikrofiltráciaVYUŽTIE: Využívajú sa pre separáciu, frakcionáciu, pre koncentráciu zložiek v mlieku. Ďalej na zvýšenie bezpečnosti - keď sa nevyužíva tepel. ošetrenie. Využíva sa pri výrobe syrov, zmrzlín, masla, niektorých kyslomliečnych výrobkov. Pri ošetrení m...
|
|
0,3 |
1x |
|
Bielkoviny mlieka
Poznámky1 s. / - roč. / doc
V kravskom mlieku sa nachádzajú bielkoviny v množstve 2,8 až 3,7 g/ 100 g. Z tohoto množstva asi 6 g tvoria bielkoviny mliečneho séra (albumíny, proteózy, globulíny a peptóny), iné bielkoviny sú v množstve 0,6 g/ 100g a ostatná, teda najväčšia časť pripadá na typickú mliečnu bielkovinu - kazeín, asi 3 g/ 100 g.KazeínKazeín je typická mliečna bielkovina, ktorá sa nikde inde v prírode nevyskytuje. Vzhľadom na naviazaný fosfor sa kazeín zaraďuje medzi fosfoproteíny. Kazeín představuje zmes rôznych ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Hygiena potravín
Štátnicové otázky60 s. / - roč. / zip
statnicove otazky z predmetu Hygiena potravín
|
|
0,4 |
10x |
|