Správna výrobná prax a systém HACCP
Skriptá60 s. / - roč. / doc
1. SYSTÉM HACCP VŠEOBECNEČo je systém HACCP a na čo slúži? HACCP je skratka, ktorá vznikla spojením začiatočných písmen názvu Hazard Analysis and Critical Control Points. V slovenčine to znamená analýza nebezpečenstiev a kritické kontrolné body . Existuje viacero definícií: FSIS : HACCP is a scientific system for process control that has long been used in food production to prevent problems by applying controls at points in a food production process where hazards could occur (HACCP je vedecký sy...
|
|
0,8 |
153x |
|
Ochrana zvierat pri zabíjaní
Prezentácia75 s. / - roč. / ppt
V tomto nariadení sa ustanovujú pravidlá pre usmrcovanie zvierat rozmnožovaných alebo chovaných na produkciu potravín, vlny, kože, kožušín alebo iných produktov, ako aj pre usmrcovanie zvierat na účely depopulácie a súvisiace úkonyPredmet úpravy a rozsah pôsobnosti:3. Toto nariadenie sa neuplatňuje: a) pri usmrcovaní zvierat: i) počas vedeckých pokusov vykonávaných pod dohľadom príslušného orgánu; ii) počas poľovníckych činností alebo rekreačného rybolovu; iii) počas kultúrnych alebo športový...
|
|
36,7 |
3x |
|
Prehliadka pred zabitím
Študijný materiál18 s. / - roč. / zip
Projekt obsahuje pdf súbor, ppt prezentaciu aj word súbor na danú tému. PREHLIADKA PRED ZABITÍM Zvieratami podľa tejto časti sú „ domáce kopytníky“, ktoré znamenajú domáci hovädzí dobytok (vrátane zvierat druhov z rodov Bubalus a Bison), domáce ošípané, ovce a kozy a domáce nepárnokopytníky. KĽÚČOVÉ ZÁSADY - Úradný veterinárny lekár musí vykonať prehliadku ante mortem všetkých zvierat pred zabitím - Na identifikovanie už prehliadnutých zvierat (t.j., spoľahlivé určenie, že zviera bolo skutočne p...
|
|
22,2 |
0x |
|
Ochrana zvierat počas usmrcovania
Prezentácia61 s. / - roč. / ppt
Kapitola I Predmet, rozsah pôsobnosti a vymedzenie pojmovVymedzenie pojmovNa účely tohto nariadenia sa uplatňujú tieto vymedzenia pojmov:b) „súvisiace úkony“ sú úkony, ako je zaobchádzanie so zvieratami, ustajnenie, znehybnenie, omráčenie a vykrvenie zvierat, ktoré sa uskutočňuje v kontexte a na mieste, kde sa majú usmrtiť; f) „omráčenie“ znamená akýkoľvek zámerne vyvolaný postup, ktorý bezbolestne spôsobí stratu vedomia a citlivosti, vrátane akéhokoľvek postupu spôsobujúceho okamžitú smrť...
|
|
8,2 |
2x |
|
Vypracované otázky z predmetu Hygiena potravín (mäso)
Štátnicové otázky75 s. / - roč. / rar
Vypracované otázky z predmetu Hygiena potravín (mäso), Nie sú kompletné. Súbor obsahuje cca 18 vypracovaných otázok, ktoré sú naskenované.
|
|
35,1 |
2x |
|
Výroba čerstvého mäsa
Prezentácia186 s. / - roč. / ppt
Zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mäsa a mäsových výrobkov podmieňujú už podmienky chovu jatočných zvierat a ich výživa.Jatočnými zvieratami sú domáce kopytníky, ktorých mäso slúži na výživu ľudí a mäso z nich získané je povolené uvádzať na trh.DEFINÍCIE1.1. „Mäso“ znamená jedlé časti zvierat uvedených v bodoch 1.2 až 1.8, vrátane krvi.1.2. „Domáce kopytníky“ znamenajú domáci hovädzí dobytok (vrátane zvierat z druhov rodov Bubalus a Bison), domáce ošípané, ovce a kozy a domáce nepárnokopytníky
|
|
20,9 |
2x |
|
Audit prevádzok
Prezentácia26 s. / - roč. / ppt
Úradné kontroly produkcie mäsa sú nevyhnutné na overenie toho, či prevádzkovatelia potravinárskych podnikov dodržiavajú hygienické predpisy a rešpektujú kritériá a ciele ustanovené v právnych predpisoch Spoločenstva. Tieto úradné kontroly by mali zahŕňať audity činností prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a inšpekcie vrátane kontrol vlastných kontrol prevádzkovateľov potravinárskych podnikovAudit prevádzok na výrobu potravín - nová povinnosť a potreba nových prvkov systému zabezpečenia h...
|
|
10,1 |
0x |
|
Preprava živých zvierat
Študijný materiál8 s. / - roč. / zip
Tento projekt obsahuje word súbor aj ppt prezentáciu.V posledných rokoch chov domácich aj hospodárskych zvierat a jeho extenzívny aj intenzívny rozvoj vyvoláva novú pozornosť a vzťah k otázkam ochrany zvierat a tiež otázke ich ochrany počas prepravy. Z tohto dôvodu bolo prijaté Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97, ktoré vstúpilo do platnosti 5. 1. 2007 aj v SR bez toho, ab...
|
|
3,6 |
2x |
|
Testy z predmetu Prehliadka jatočných zvierat
Testy16 s. / - roč. / doc
V súbore sa nachádza niekoľko verzií vypracovaných testov z predmetu Prehliadka jatočných zvierat.
|
|
0,1 |
0x |
|
Nevypracovaný zoznam otázok z Hygieny potravín (mäso)
Študijný materiál3 s. / - roč. / rar
Súbor obsahuje naskenovaný zoznam otázok z predmetu Hygiena potravín (mäso). Jedná sa o 92 otázok.
|
|
0,4 |
6x |
|
Rituálne zabíjanie
Poznámky5 s. / - roč. / doc
Článok 4 Metódy omračovania1. Zvieratá sa usmrcujú iba po omráčení v súlade s metódami a konkrétnymi požiadavkami súvisiacimi s uplatňovaním týchto metód, ktoré sú stanovené v prílohe I. Strata vedomia a citlivosti sa musí udržať až do smrti zvieraťa.4. V prípade zvierat, ktoré majú byť zabité osobitným spôsobom podľa náboženských rituálov, sa požiadavky odseku 1 neuplatnia za predpokladu, že sa zabitie uskutoční na bitúnku.Článok 5 Kontroly omráčenia 2. Ak sa na účely článku 4 ods. 4 zvieratá u...
|
|
0,1 |
0x |
|
Test z predmetu Prehliadka jatočných zvierat
Testy8 s. / - roč. / zip
Naskenované testy z predmetu Prehliadka jatočných zvierat, niektoré odpovede sú vypracované.
|
|
1,9 |
0x |
|
Rozhodnutie o mäse
Poznámky3 s. / - roč. / doc
Čerstvé mäso3. Po vykonaní kontrol uvedených v bodoch 1 a 2, musí úradný veterinárny lekár vykonať vhodné opatrenia uvedené v prílohe I oddieli II, najmä pokiaľ ide o a) oznamovanie výsledkov prehliadky;b) rozhodnutia, ktoré sa týkajú informácií o potravinovom reťazci;c) rozhodnutia, ktoré sa týkajú živých zvierat;d) rozhodnutia, ktoré sa týkajú pohody zvierat;e) rozhodnutia, ktoré sa týkajú mäsa.Kapitola V: Rozhodnutia, ktoré sa týkajú mäsa1. Mäso sa posúdi ako nepožívateľné pre ľudskú spotrebu...
|
|
0,1 |
0x |
|