Vypracované otázky na skúšku - Základy výživy
Vypracované otázky22 s. / 2. roč. / doc
1. Aký je význam vody?Voda je základným prostredím rastlinného a živočíšneho organizmu, najdôležitejšou a nenahraditeľnou zložkou tela jednotlivých organizmov, až 60-80%. V tráviacich šťavách až 99%. Voda v organizme nie je v čistej forme, sú v nej rozpustené rozličné látky. Obsah vody v organizme závisí od veku, produkcie, obsahu tuku, čím je org. mladší, tým je podiel vody vyšší, v staršom org. podiel vody klesá, stúpa objem tuku. Voda v roganizme: nerovnomerne rozložená, svaly 50%, kosti 6-7%...
|
|
0,2 |
8x |
|
Základy výživy - vypracované otázky vo forme ťaháku
Ťahák3 s. / 2. roč. / doc
1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí? prostredníctvom krmív privádzať do organizmu • základné organické a anorganické živiny • špecigické látky, ktoré zabezpečia potrebu živín a to nielen na zachovanie života, ale aj na • rast • dobrý zdravotný stav • reprodukciu a úžitkovosť2. Čo sú živiny? chemicky difinovateľné látky ptrebné k výžive zvierat slúžiacich na udržanie vlastných životných dejov a na produkciu3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie?1. energetické - • sacharidy /škrob...
|
|
0,1 |
185x |
|
Vypracované okruhy zo Základov výživy
Vypracované otázky10 s. / 2. roč. / doc
1. význam vlákniny:- Sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti- Viaže vodu- Viaže nežiadúce látky- Pocit nasýtenia- Urýchľuje prechod chýmusu tráviacim traktom- Zdrojom E- Znižuje využitie živín - viaže aj látky prospešné pre organizmus- Podporuje prežúvanie a činnosť bachora u živočíchov2 význam tukov vo výžive- Donory uhlíka- Nosiče kyseliny linolovej, vitamínov rozp. v tukoch- Ovplyvňujú vlastnosti zásobného tuku- Dôležité pri zvyšovaní koncentrácie živín v kŕmnych dávkach- Ochranná funkcia v o...
|
|
0,1 |
5x |
|
Ťahák na Základy výživy
Ťahák11 s. / 1. roč. / doc
1.Aký je význam vody?
Voda je základným prostredím rastlinného a živočíšneho organizmu, najdôležitejšou a nenahraditeľnou zložkou tela jednotlivých organizmov, až 60-80%. V tráviacich šťavách až 99%. Voda v organizme nie je v čistej forme, sú v nej rozpustené rozličné látky. Obsah vody v organizme závisí od veku, produkcie, obsahu tuku, čím je org. mladší, tým je podiel vody vyšší, v staršom org. podiel vody klesá, stúpa objem tuku.
Voda v roganizme: nerovnomerne rozložená, svaly 50%, kosti...
|
|
0,2 |
24x |
|
Základy výživy (kravské mlieko a fazuľa)
Seminárna práca5 s. / - roč. / doc
Seminárna práca určená na predmet výživa. Zloženie kravského mlieka a fazule.
Kravské mlieko
Charakteristika mlieka
Mlieko je tekutina vylučovaná mliečnou žľazou, ktorá sa získava úplným vydojením zdravých, pravidelne a správne dojených dojníc a z prírodných zložiek ktorej sa nič neubralo, ani sa jej pôvodné zloženie nemenilo a neupravovalo...
Fazuľa
Charakteristika fazule
Fazuľa je vďaka vysokému obsahu kyseliny nukleinovej účinným omladzovacím prostriedkom na bunky v našom organizme...
|
|
0,1 |
12x |
|
Sója fazuľová
Seminárna práca12 s. / 2. roč. / doc
Sója ako potravina, výlisky a extrahované šroty (repkové) ako krmivo
1. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA
Sója patrí medzi najmladšie strukoviny pestované v Európe. Z botanického hľadiska patrí sója medzi strukoviny, bôbovité rastliny, ktoré sú pomenované podľa svojich plodov – strukov, no z hľadiska hospodárskej systematiky a použitia finálneho produktu je zaraďovaná medzi olejniny, v rámci ktorých je i štatisticky vykazovaná.
Je to dvojročná teplomilná, samoopelivá rastlina. Klíči pri teplote 7 ...
|
|
1,1 |
19x |
|
Kyslomliečne produkty a trávne siláže
Seminárna práca15 s. / 1. roč. / doc
Prvým známym reprezentantom fermentovaných mliečnych výrobkov bolo kyslé mlieko, ktoré vzniká činnosťou mliečnych baktérií pri divom (nekontrolovanom) kvasení. Dnes sú z pôvodne regionálnych výrobkov známe najmä jogurt, acidofilné a kefírové mlieko a v poslednej dobe mimoriadne obľúbená srvátka. Práve tieto kyslomliečne výrobky najviac prispievajú k rozšíreniu konzumácie mlieka.
|
|
0,2 |
4x |
|