Manažérske účtovníctvo - finančníctvo
«»
Popis:
1. Vzťah nákladového a manažérskeho účtovníctva k finančnému účtovníctvu
V relatívne samostatných účtovných okruhoch sa odlišujú učtovné informácie:
• finančného účtovníctva - predkladané externým užívateľom (veriteľom, bankám, daňovým orgánom, burzám, akcionárom…)
• nákladového, prevádzkového, manažérskeho či vnútropodnikového účtovníctva - využívané riadiacimi pracovníkmi na rôznych stupňoch podnikového vedenia.
Rozdiely medzi oboma okruhmi:
• z rozdielnych používateľov
• z rôznych funkcií, ktoré oba okruhy plnia.
Kľúčové slová:
manažment
účtovníctvo
výrobný proces
kalkulácie
náklady
rozpočtovníctvo
výroba
zisk
Obsah:
- 1. Vzťah nákladového a manažérskeho účtovníctva k finančnému účtovníctvu
2. Náklady a výdavky, výnosy a tržby (príjmy), hospodárnosť a efektívnosť - základné pojmy a charakteristiky
3. Triedenie nákladov podľa druhov
4. Účelové triedenie nákladov
5. Triedenie nákladov podľa miesta vzniku a zodpovednosti za ich vznik
6. Triedenie nákladov podľa položiek kalkulačného vzorca
7. Triedenie nákladov podľa závislosti od objemu výkonov
8. Triedenie nákladov z hľadiska rozhodovania
9. Triedenie nákladov a ich vzťah k výnosom a zisku podniku (CVP úlohy)
10. Základné kalkulačné pojmy (kalkulácia, predmet kalkulovania, kalkulačná jednotka, kalkulované množstvo)
11. Kalkulačný systém
12. Kalkulačné metódy
13. Úhrnné metódy zostavovania kalkulácie nákladov v nezdružených výrobách
14. Výkonovo a útvarovo organizované vnútropodnikové účtovníctvo
15. Vplyv výrobných podmienok na metódu výslednej kalkulácie
16. Úhrnné metódy zostavovania kalkulácie nákladov v združených výrobách
17. Normová metóda riadenia, evidencie a kalkulácie nákladov
18. Netradičné metódy zostavovania kalkulácie (kalkulačná metóda variabilných nákladov a kalkulačná metóda podľa čiastkových aktivít).
19. Základné predpoklady fungovania zodpovednostného účtovníctva (organizačná a ekonomická štruktúra podniku).
20. Základné kritériá hodnotenia vnútropodnikových útvarov (sledovanie ich skutočných nákladov, spôsob vyjadrenia vnútropodnikových výnosov, rôzny obsah výsledku hospodárenia vnútropodnikových útvarov).
21. Pojem a základná charakteristika rozpočtovníctva
22. Metódy zostavovania rozpočtov režijných nákladov. Kontrola plnenia rozpočtu režijných nákladov.
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.