Popis:
1. Cholesterol
Je to tuková látka, zúčastňujúca sa na tvorbe bunkových štruktúr a ovplyvňuje ich funkciu, nemá úlohu energetickej živiny. Významnú má úlohu v metabolizme lipidov pri ochorení KVS. Nachádza sa len v živočíšnej potrave, ale nepatrí do esenciálnych látok, lebo organizmus si ich dokáže syntetizovať. Cholesterol je aj východiskovou látkou pre tvorbu žlčových kyselín, vitamínu D, mnohých hormónov a iných látok.
2. Základná stavebná jednotka lipidov, sacharidov, proteínov
Lipidy - mastné kyseliny a glycerol
Sacharidy - glukóza
Proteíny - aminokyseliny
3. Základné druhy potravín - 7 bodov
- mäso, mäsové výrobky, vajcia
- mlieko, mliečne výrobky
- tuky rastlinné a živočíšne
- obilniny (ovos, ryža)
- zelenina (zemiaky, strukoviny)
- ovocie (citrusové plody)
- tekutiny (voda, minerálky, malinovky)
...
Kľúčové slová:
sacharidy
cukor
cukry
lipidy
proteíny
vitamiíny
výživa
tuk
tuky
bielkovina
bielkoviny
zdravie
potrava
jedlo
alkohol
energia
potravina
mäso
mlieko
ovocie
zelenina
Obsah:
- Cholesterol
Základná stavebná jednotka lipidov, sacharidov, proteínov
Základné druhy potravín - 7 bodov
Čo je vláknina
Plnohodnotné bielkoviny - príklad (aké sú esenciálne bielkoviny -
...
Výživa detí 3-9 plus mladiství
Ktoré orgány majú motorickú, rezorpčnú, exkrečnú, metabolickú, sekrečnú funkciu
Ktoré látky majú energetickú a stavebnú funkciu
V ktorých potravinách sa nachádzajú tuky, cukry, bielkoviny
Základné rozdelenie živín