Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Náuka o výžive

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12517
Posledná úprava
22.07.2020
Zobrazené
5 635 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Cholesterol
Je to tuková látka, zúčastňujúca sa na tvorbe bunkových štruktúr a ovplyvňuje ich funkciu, nemá úlohu energetickej živiny. Významnú má úlohu v metabolizme lipidov pri ochorení KVS. Nachádza sa len v živočíšnej potrave, ale nepatrí do esenciálnych látok, lebo organizmus si ich dokáže syntetizovať. Cholesterol je aj východiskovou látkou pre tvorbu žlčových kyselín, vitamínu D, mnohých hormónov a iných látok.

2. Základná stavebná jednotka lipidov, sacharidov, proteínov
Lipidy - mastné kyseliny a glycerol
Sacharidy - glukóza
Proteíny - aminokyseliny

3. Základné druhy potravín - 7 bodov
- mäso, mäsové výrobky, vajcia
- mlieko, mliečne výrobky
- tuky rastlinné a živočíšne
- obilniny (ovos, ryža)
- zelenina (zemiaky, strukoviny)
- ovocie (citrusové plody)
- tekutiny (voda, minerálky, malinovky)
...

Kľúčové slová:

sacharidy

cukor

cukry

lipidy

proteíny

vitamiíny

výživa

tuk

tuky

bielkovina

bielkoviny

zdravie

potrava

jedlo

alkohol

energia

potravina

mäso

mlieko

ovocie

zelenina



Obsah:
  • Cholesterol
    Základná stavebná jednotka lipidov, sacharidov, proteínov
    Základné druhy potravín - 7 bodov
    Čo je vláknina
    Plnohodnotné bielkoviny - príklad (aké sú esenciálne bielkoviny -
    ...
    Výživa detí 3-9 plus mladiství
    Ktoré orgány majú motorickú, rezorpčnú, exkrečnú, metabolickú, sekrečnú funkciu
    Ktoré látky majú energetickú a stavebnú funkciu
    V ktorých potravinách sa nachádzajú tuky, cukry, bielkoviny
    Základné rozdelenie živín
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko