Popis:
Pojem služby je frekventovanou kategóriou teórie a praxe modernej ekonomiky s mnohostranným uplatňovaním a viacvýznamovým chápaním. V odbornej literatúre je možné nájsť viacero definícií služieb, ktoré je možné uplatniť v hospodárskej a najmä obchodnej praxi.. Žiadna z nich však nenadobudla všeobecnú platnosť. Do istej miery je to možné vysvetliť veľkou rôznorodosťou služieb. Veď do ich rámca zahrňujeme služby hotelové a reštauračné, dopravné, telekomunikačné, bankovníctva, poisťovníctva, poradenské, štátnej správy, vzdelávacie, zdravotnícke atď. Ich heterogénnosť spôsobuje rad výnimiek od zostavených definícií. Preto niektorí odborníci presadzujú názor, že nie je opodstatnené usilovať sa vtesnať služby do jedného rámca zovšeobecnenej charakteristiky, čo sa nestáva ani v prípade výrobných činností. Pre prax je skôr žiaduce vystihnúť špecifické prvky služieb, ktoré sú predmetom nášho záujmu, vybrať k nim nástroje analýzy a z nich odvodzovať podnikateľské stratégie.
Kľúčové slová:
marketing
služby
marketing služieb
Obsah:
- 1 Služby ako ekonomické činnosti
1.1 Vymedzenie služieb
1.2 Služba ako systém
1.3 Klasifikácia služieb
1.3.1 Klasifikácia služieb na makroekonomickej úrovni
1.3.2 Klasifikácia služieb na mikroekonomickej úrovni
2 Špecifiká sféry služieb
2.1 Špecifické znaky vlastnej služby
2.2 Špecifické znaky procesov poskytovania a spotreby služieb
2.2.1 Základné faktory podmieňujúce procesy poskytovania a spotreby služieb
2.2.2 Špecifické znaky procesov poskytovania a spotreby služieb
2.3 Špecifické znaky procesu tvorby ponuky služieb
2.4 Špecifické znaky trhu služieb
3 Úvod do marketingu služieb
3.1 Nová dimenzia vzťahov v marketingu služieb
3.1.1 Interný marketing
3.1.2 Interaktívny marketing
3.2 Marketingový mix v službách
4 Produkt – služba
4.1 Charakteristika sortimentu služieb
4.2. Prispôsobenie sortimentu služieb
4.2.1 Inovácia služieb
4.2.2 Modifikácia (variácia) služby
4.2.3 Eliminácia služieb
4.3 Značka v službách
4.4. Kvalita v službách
4.4.1 Kvalita služieb z pohľadu zákazníka
4.4.2 Kvalita služieb z pohľadu konkurencie
4.4.3 Kvalita služieb z pohľadu podniku služieb
4.4.4 Systémový prístup k riadeniu kvality
5 Cena
5.1. Úlohy cenovej politiky
5.2. Tvorba a stanovenie ceny
5.3 Prispôsobenie ceny služieb
5.3.1 Cenová diferenciácia
5.3.2 Rabaty
5.3.3 Ďalšie možnosti odlíšenia podniku služieb v cenovej oblasti
5.4 Cenové stratégie pri uvádzaní nových služieb na trh
6 Distribúcia v službách
6.1 Určenie a výber miesta poskytovania služby
6.2 Distribúcia služby
6.2.1 Úloha sprostredkovateľov pri distribúcii služieb
6.2.2 Nové technológie v distribúcii služieb
7 Komunikácia v službách
7.1 Úlohy a význam komunikácie
7.2 Komunikačný mix v službách
7.2.1 Reklama
7.2.2 Osobný predaj
7.2.3 Podpora predaja
7.2.4 Public Relations (PR)
7.2.5 Sponzorstvo
7.2.6 Priamy marketing (direct marketing)
7.2.7 Internetová komunikácia
8 Ľudský činiteľ
8.1 Účasť zamestnancov na produkcii služieb
8.2 Zapojenie zákazníka do produkcie služieb
8.3 Účasť referenčných skupín na vytváraní dobrého mena podniku služieb
9 Procesy
9.1 Riadenie procesov poskytovania služby
9.2 Zapojenie zákazníka do procesu produkcie služieb
10 Prostredie
10.1 Typy prostredia v marketingu služieb
10.2 Prvky prostredia
Zdroje:
- Birnerová: Marketing služieb