Popis:
Zoonózy (antropozoonózy)
» Priamy prenos zo zvierat na ľudí kontaktom (besnota, brucelóza, ornitóza - chlamýdie, influenza A - vtáčia chrípka)
»
Nepriamy prenos:
»
Cez infikovaný materiál (leptospiróza - pitnou vodou, antrax - prachom z podstielky)
»
Cez potraviny živoč. pôvodu (listerióza - mlieko, salmonelóza - vajcia, E. coli O157:H7 - hovädzie mäso)
»
Vektormi (článkonožce - arthropoda, lymská borelióza, Q-horúčka, kliešťová encefalitída...)
»
Ďalší prenos v ľudskej populácii (z človeka na človeka)
»
Vertikálne - transplacentárne - toxoplazmóza
»
Horizontálne - norovírus, leptospiróza, tuberkulóza
Kľúčové slová:
zoonózy
antrax
antropozoonózy
clostridium
ecoli
salmonella
Obsah:
- Zoonózy (antropozoonózy)
Skupiny pôvodcov zoonóz
Zdroje zoonóz
Najvýznamnejšie zoonózy na Slovensku
Antrax - sneť slezinná
Antrax - kožná forma
Tularémia
Lymská borelióza
Diagnostika infekčných chorôb
Dôkaz pôvodcu
Diagnostické testy na dôkaz pôvodcu infekcie
Legislatíva pre veterinárnu diagnostiku
Štandardizácia diagnostiky
Postavenie molekulárnej analýzy vo veterinárnej diagnostike
Molekulárne metódy vo veterinárnej diagnostike
Typizácia patogéna
Genotypizácia scrapie
Rozdelenie infekcií z potravín
Pôvod infekčných mikroorganizmov v potravinách
Systém prevencie
Hlavné potravinové patogény bakteriálneho pôvodu
Hlavné potravinové patogény vírusového pôvodu
Hlavné potravinové patogény plesňového pôvodu
Hlavné potravinové patogény parazitárneho pôvodu
Prevencia zoonóz