Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 119
projektov

Geneticky modifikované potraviny (GMO)

«»
Prípona
.ppt
Typ
prezentácia
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12849
Posledná úprava
28.08.2020
Zobrazené
1 821 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Genetická modifikácia je vedomý zásah človeka do genetickej informácie (genetického materiálu, resp. genómu) živého tvora. Odborníci sa postupne naučili vyvolávať mutácie umelo pomocou látok, nazývaných mutagény.

1)Fyzikálne mutagény
ŽIARENIA- Rőntgenovo žiarenie, UV žiarenie
2)Chemické mutagény
Mutagénny účinok bol dokázaný u karbonylových zlúčenín, fenolov a u mnohých iných, najmä tých, ktoré majú podobnú chemickú štruktúru ako bázy DNA (A, G, T, C).
3)Biologické mutagény
mutátory- gény, ktoré svojím účinkom zvyšujú počet mutácií na iných génoch
vírusy- spôsobujú tzv. inzerčnú mutagenézu
...

Kľúčové slová:

genetická modifikácia

GM potraviny

modifikácia

genetika

genetický

genetická

potravina

potraviny

GMO

mutagén

mutácia

herbicíd

pesticíd

mrazuvzdorvnosť



Obsah:
  • Čo je to genetická modifikácia?
    Mutagény
    GM potraviny
    Spôsoby prenosu génu
    GM plodiny
    Výhody GM potravín
    „Zlatá“ ryža
    Nevýhody GM potravín
    GM potraviny a Slovensko
    Záver
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko