Potravinové alergie - Epidemiológia a alergie z potravín - semestrálna práca
«»
Popis:
Intolerancia Laktózy
• Intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na odbúravanie laktózy, cukru, nachádzajúceho sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch.
Intolerancia laktózy môže byť genetická alebo ju môže spôsobiť poškodenie tenkého čreva v dôsledku vírusovej alebo bakteriálnej infekcie. Intolerancia na laktózu je taktiež etnická záležitosť. Asi 80 až 90 percent Afroameričanov má intoleranciu laktózy a je veľmi častá aj u Ázijcov a domorodých Američanov.
• Je tiež dôležité pamätať na to, že intolerancia laktózy sa zvyšuje s vekom a je pomerne častá u starších ľudí. Odhaduje sa, že viac ako 25% populácie trpí intoleranciou laktózy.
• príznaky Zvyčajne pocítite príznaky intolerancie laktózy medzi 30 minútami a dvoma hodinami po požití mlieka alebo mliečnych výrobkov. Medzi príznaky patria:
- bolesť brucha, plynatosť a nadúvanie, nevoľnosť, Hnačka
• Diagnostika
1. priame (invazívne) metódy - meranie aktivity laktázy v bioptickej vzorke z tenkého čreva; genetické vyšetrenie LCT génu,
2. nepriame (neinvazívne) metódy - výdychový test (so stanovením vodíka vo vydychovanom vzduchu),
3. pomocné metódy - meranie pH stolice; meranie vzostupu glykémie po záťaži laktózou.
...
Kľúčové slová:
alergia
potravina
potravinová alergia
vajce
alergická reakcia
alergén
vaječná bielkovina
lecitín
celiakia
lepok
imunitný systém
glutén
orech
laktóza
čokoláda
kakao
Obsah:
- Paľková orechová torta
Alkergia na vajce
Klinické príznaky
Diagnostika a liečba
Celiakia
Príznaky, diagnostika, liečba
Alergia na lepok
Neceliakálna gluténová senzitivita
Alergia na orechy
Príznaky, diagnostika, liečba
Laktózová intolerancia, alergia na mlieko
Intolerancia laktózy
Alergia na čokoládu
Zdroje:
- prednášky
- poznámky
- prezentácie
- odborná literatúra
- internet
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.