Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 025   projektov
0 nových

Svätá ríša rímska národa nemeckého

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18182
Posledná úprava
11.02.2009
Zobrazené
1 092 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vyvinula sa z východofranskej ríše, kt.vznikla po verdunskom rozdelení Franskej ríše(843). Túto časť získal syn Karola Veľkého: Ľudovít Nemec.(podľa toho aj odvodený názov Nemecko). Z právneho hľadiska to bola velmi komplikovaná ríša lebo hlavou rímskonemeckej ríše bol kráľ,kt.bol kráľom aj nemeckej aj rímskej ríše. Oficiálny názov ríše- Svätá rímska ríša, neskôr s prídavkom-nemeckého národa.
-nadväzovala na tradície antickej Rímskej ríše. Na čele stál cisár.(podľ tradície kt.roku 800 založil Karol Veľký sa mohol stať cisárom len ten koho v Ríme pápež korunoval za cisára.
Za cisára Ota I.(936-973)-( za cisára bol korunovaný roku 962)- vznikla ideová konštrukcia Svätej rímskej ríše. Odvtedy sa pravidelne stavali cisármi rímskonemecký králi. O cisársku hodnosť sa teoreticky mohol uchádzať hocikto, aletradične sa cisárom stal rímskonemecký kráľ. Ten kto sa chcel stať cisárom musel uskutočniť tzv. Rímsku korunovačnú jazdu-tie sa podobali na elegantné vojenské výpravy. Cisár na čele veľkého sprievodu vstúpil do Ríma a tu ho pápež korunoval za cisara.(takmer do konca stredoveku platilo ze korunovat môže len pápež a len v Ríme).

Kľúčové slová:

svätá ríša rímska národa nemeckého

rímskonemecká ríša


O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko