Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 036   projektov
0 nových

Dokonalá a nedokonalá konkurencia

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
16653
Posledná úprava
30.01.2009
Zobrazené
1 752 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Dokonale konkurenčný trh je trh, na ktorom nezávisle od seba obchoduje veľký počet malých kupujúcich a predávajúcich tak, že žiaden účastník obchodu nemôže významným spôsobom ovplyvniť cenu. Výrobcovia dodávajú na trh homogénne, ničím sa nelíšiace výrobky. Dokonale konkurenčný trh sa vyznačuje veľkým počtom konkurentov, z ktorých ani jeden nemá možnosť ovplyvniť vzťah ponuky a dopytu.
Pri tomto druhu trhu je možný vstup a výstup subjektov z odvetvia do odvetvia, z jednej výroby do inej a o situácii na trhu sú dokonale informovaní. Jedinou metódou konkurenčného boja, ako pri rovnakej cene zvýšiť zisk, je zníženie výrobných nákladov.
Dokonale konkurenčné trhové prostredie sa v reálnych podmienkach nevyskytuje často. V súčasnosti najvýraznejšie uplatnenie nachádza v odvetviach s vysokou konkurenciou ako je počítačová technika, telekomunikácie, internet, poľnohospodárska výroba a rýchle občerstvenie. Podiel jednotlivých subjektov na celkovom obrate je taký malý, že ani ich výrazné zvýšenie alebo zníženie nemôže ovplyvniť výšku a vývoj trhových cien, resp. môže vplývať na ceny len nepatrne alebo zanedbateľne.

Kľúčové slová:

predpoklady modelu dokonalej konkurencie

formy monopolu

typy oligopolu

predpoklady monopolnej konkurencie


O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko