Popis:
1. Definovanie termínu alelopatické vzťahy
Kvôli obavám o životné prostredie a ľudské zdravie sa vynakladá celosvetové úsilie na zníženie silnej závislosti na syntetických herbicídoch (Singh et al, 2003). Termín alelopatia bol prvýkrát zavedený Molischom v roku 1937 a týka sa chemických interakcií medzi rastlinami, vrátane tých, ktoré sú sprostredkované mikroorganizmami (Weston, 2005). Alelopatiou je všeobecne označovaný špecifický vplyv jedného druhu rastlín na klíčenie, rast a vývoj iného druhu prostredníctvom alelochemických lálok, takzvaných alelochemikálií (Piršelová, et al, 2016).
Alelopatia ponúka potenciál pre biologickú kontrolu burín prostredníctvom produkcie a uvoľňovania allelochemikálií z listov, kvetov, semien, stoniek a koreňov živých alebo rozkladajúcich sa rastlinných materiálov (Weston, 1996). Ako konštatujú Jabran et al, (2016) alelopatia má dôležité postavenie pre ekologické, trvalo udržateľné a integrované systémy regulácie burín a manažmentu zaburinenosti. Nová výzva pre budúcich vedcov, je zhromažďovanie ďalších informácií o alelochemických mechanizmoch a spôsobu účinku cehmickžch látok v rastlinách (Weston, 2005).
Kľúčové slová:
alelopaia
buriny
kultúrne rastliny
Obsah:
- 1. Definovanie termínu alelopatické vzťahy
2. Charakteristika alelopatických chemikálií
3. Alelopatický vplyv kultúrnych rastlín na buriny
3.1. Raž siata (Secale cereale L.)
3.2. Pšenica letná (Triticum aestivum L.)
3.3. Cirok dvojfarebný (Sorghum bicolor L.)
3.4. Čeľaď kapustovité (Brassicaceae)
3.5. Slnečnica ročná (Helianthus annus L.)
3.6. Hrach siaty (Pisum sativum L.)
4. Alelopatický vplyv burín
5. Záver
6. Použitá literatúra
Zdroje:
- 1. AKEMO, M. C. - REGNIER, E. E. - BENNETT, M. A. (2000). Weed suppression in spring-sown rye (Secale cereale)-pea (Pisum sativum) cover crop mixes. In: Weed Technology. 14, pp. 545-549. ISSN: 1550-2740
- 2. BLUM, U. (1998). Effects of microbial utilization of phenolic acids and their phenolic acid breakdown products on allelopathic interactions. In: Journal of Chemical Ecology 24: April 1998, Volume 24, Issue 4, pp. 685-708. ISSN: 00980331.
- 3. BHADORIA, P. B. S. 2011. Allelopathy: A Natural Way towards Weed Management. In: American Journal of Experimental Agriculture 1(1): 7-20, 2011. ISSN: 2457-0591.
- 4. BHOWMIK, P. C. - INDERJIT. Challenges and opportunities in implementing allelopathy for natural weed management. In: Crop Protection. 2003, 22(4), 661-671. ISSN: 02612194.
- 5. GLIESSMAN, S R. 1983. Allelopathic interactions in crop-weed mixtures - Applications for weed management. In: Journal of Chemical Ecology. August 1983, Volume 9, Issue 8, pp 991-999. ISSN: 1573-1561
- 6. JABRAN, K.- MAHAJAN, G.- SARDANA, V. - CHAUHAN, B. S. Allelopathy for weed control in agricultural systems. In: Crop Protection. 2015, 72, 57-65 ISSN 02612194.
- 7. KATO-NOGUCHI, H. Isolation and identification of an allelopathic substance in Pisum sativum. In: Phytochemistry. 2003, 62(7), 1141-1144. ISSN: 0031-9422.
- 8. SINGH, H. P. - BATISH, R. - KOHLI, R. K.. Allelopathic Interactions and Allelochemicals: New Possibilities for Sustainable Weed Management. Critical Reviews.In: Plant Sciences. 2003, 22 (3-4), 239-311. ISSN: 0735-2689.
- 9. TURK, M.A. - TAWAHA, A.M. (2003). Allelopathic effect of black mustard (Brassica nigra L.) on germination and growth of wild oat (Avena fatua L.). In: Crop Protection, 22, 2003. pp. 673-677 ISSN : 0261-2194.
- 10. WENDY, M. R - CALLAWAY R, M. 2001. The relative importance of allelopathy in interference: the effects of an invasive weed on a native bunchgrass. In: Oecologia, February 2001, Volume 126, Issue 3, pp 444-450. ISSN: 1432-1939.
- 11. WESTON, L. A. Utilization of Allelopathy for Weed Management in Agroecosystems. In: Agronomy Journal. 1996, 88 (6). pp. 860-866. ISSN 0002-1962.
- 12. WESTON, L. A. History and Current Trends in the Use of Allelopathy for Weed Management. 2005 (ONLINE) [cit. 2019-03-13]. Dostupné z: http://www.regional.org.au/au/allelopathy/2005/molisch/2533_westonl.htm
- 13. ZIMDAHL, L. Allelopathy. Fundamentals of Weed Science[online]. Elsevier, 2018, s. 253-270 [cit. 2019-03-13]. ISBN: 9780128111437. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/B9780128111437000093