Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 119
projektov

Biodiverzita baktérií z rodu Dickeya izolovaných z rastlín ľuľka zemiakového zo zameraním sa na druh Dickeya solani.

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48407
Posledná úprava
16.10.2023
Zobrazené
241 x
Autor:
norbert.jurik
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Dickeya solani je dôležitý objav choroby zemiakov a iných plodín z hospodárskeho hľadiska. Ide o baktériu z rodu Dickeya. Baktérie z rodov Dickeya (predtým Erwinia chrysanthemi ) a Pectobacterium (predtým E. carotovora ) sú pôvodcami čiernej nohy a mäkkej hniloby na mnohých dôležitých plodinách. Aby poľnohospodári mohli eliminovať výskyt infekcie, musia disponovať poznatkami o vplyve patogénu na poľné plodiny a spôsobe rozmnožovania patogénu. Vo všeobecnosti jej viac vyhovujú vyššie teploty v porovnaní s Dickeya dianthicola, ktorá predstavuje predchodcu D. solani. Uskutočnilo sa niekoľko výskumov vo vzťahu k izolácii patogénov pôsobiacich negatívne na zemiaky. D. solani aj D. dianthicola sú tyčinkovité bunky, ktorým vyhovujú anaeróbne podmienky, zvýšená vlhkosť. Rozdiel medzi nimi spočíva v teplote, ktorú vyžadujú pre svoj optimálny vývin. Pre D. solani je vhodná vyššia teplota ako pri D. dianthicola. Z výskumu tiež vyplynulo, že D. solani je agresívnejší antagonista v ekosystéme zemiaka (Solanum tuberosum). Infekcie možno identifikovať podľa symptómov, ako napríklad vädnutie listov, vnútorné hnitie stonky, čierna noha v najnižších častiach vňate. Neskôr začne usychať celá rastlina. Choroba taktiež spôsobuje mäkkú hnilobu na hľuzách zemiakov, čo vedie k zníženej hospodárskej produkcii, teda aj k ekonomickým stratám. Patogén prežíva na hostiteľských rastlinách, ale je schopný prežiť aj v rastlinných zvyškoch. Preto je dôležité likvidovať pozberové zvyšky, dodržiavať hygienické a pestovateľské opatrenia ako prevencia voči tejto chorobe.

Kľúčové slová:

Dickeya

Biodiverzita

Ľulok

zemiak

izolácia



Obsah:
  • Úvod
    Metodika práce
    Stručná charakteristika problematiky
    Biológia baktérie Dickeya solani
    Pokusy zhotovené na izoláciu baktérie
    Ochrana proti tejto chorobe

Zdroje:
  • BURRA, D. - MUHLENBOCK, P. - ANDREASSON, E. 2015. Salicylic and jasmonic acid pathways are necessary for defence agains Dickeya solani as revealed by a novel method for blackleg disease screening of in vitro grown potato. In Plant biology [online]. roč. 17, č. 5. s. 1030-1038. [cit. 2021-11-21]. ISSN 1438-8677. Dostupné na:< http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/plb.12339/full >.
  • CZAJKOWSKI, R. et al. 2013. Virulence of Dickeya solani and Dickeya dianthicola biovar-1 and -7 strains on potato (Solanum tuberosum). In Plant phatology [online]. roč. 62, č. 3. s. 597-610. [cit.2021-11-22]. ISSN 1365-3059. Dostupné na:< http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-3059.2012.02664.x/full >.
  • ESSARTS, R. et al. 2019. Common and distinctive adaptive trait sexpressed in Dickeyadianthicola and Dickeyasolani pathogenswhenexploitingpotatoplanthost. In Environmental Microbiology, vol. 21, no. 3, p. 1004-1018. Dostupné na: < https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1462-2920.14519 >.
  • FRANKO, J . 2015. Ústredný kontrolný a skúšobný ústav [online]. © 2015 [cit.2021- 11-30]. Dostupné na: < file:///C:/Users/ledgo/Desktop/dickeya-solani-bakterioza.pdf >.
  • GOLANOWSKA, M. (2015) Characterization of Dickeya solani strains and identification of bacterial and plant signals in volved in the induction of virulence.INSA de Lyon. Dostupné na: < https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-01371429/document >.
  • KMOCH, M. et al. 2020. Certifikovaná metodika. Metodika diagnostiky baktérií pectobacterium atrosepticum a Dickeya solani pomocní real-time pcr [online] Havlíčkův Brod : Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r. o., Dobrovského 2366, CZ-580 01 Havlíčkův Brod., s. 4 - 5 [cit. 2021-11-27]. ISBN 978-80-86940-90-8. Dostupné na: < file:///C:/Users/ledgo/Desktop/8404_PI_81_CERT_METODIKA_BAKTERIE_REAL_TIME_PCR_AK1.pdf >.
  • POTRYKUS, M. et al. 2016. Biodiversity of Dickeya spp. Isolated from Potato Plants and Water Sources in Temperate Climate. In The American Phytopathological Society [online]. roč. 100, č. 2. s. 408-417. [cit. 2021-12-1]. ISSN 1943-7684. Dostupné na:< https://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PDIS-04-15-0439-RE >.
  • ŠKUCIOVÁ, A. 2015. Európa sa obáva novej bakteriózy na zemiakoch [online]. © 2015 [cit.2021- 11-29]. Dostupné na: < http://www.agroporadenstvo.sk/ochrana-rastlin-odborne-clanky?article=703 >.
  • TOTH, I. K. et al. 2011. Dickeya species: an emerging problem for potato production in Europe. In Plant phatology [online]. roč. 60, č. 3. s. 385-399. [cit. 2021-11-29]. ISSN 1365-3059. Dostupné na:< http://ijs.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijs.0.052944-0#tab2 >.
  • WOLF, J. et al. 2014. Dickeya solani sp. nov., a pectinolytic plant-pathogenic bacterium isolated from potato (Solanum tuberosum). In International Journal of 10. Systematic and Evolutionary Microbiology [online]. 2014. č. 64. s. 768-774. [cit. 2021-11-27]. ISSN 2191-5415. Dostupné na: < http://ijs.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijs.0.052944-0#tab2 >.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko