Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Charakteristika komodity - horčica

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43451
Posledná úprava
07.02.2014
Zobrazené
1 422 x
Autor:
maria.gajdosova85
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
lejnaté plodiny majú v našom poľnohospodárstve významné postavenie a všestranné využitie . Produkcia olejnín v EÚ a na Slovensku v posledných rokoch nadobúda na význame, o čom svedčí nielen významný nárast ich produkcie ale aj fakt, že v štruktúre osevu zaujímajú dominantné postavenie hneď po obilninách. Najdôležitejšou olejninou je repka , jej podiel na produkcii európskych olejnín dosahuje až 70 % a má rastúcu tendenciu. Toto zvýšenie produkcie je umožnené hlavne využitím repkového semena pre nepotravinárske účely- na výrobu bionafty a iné priemyselné využitie. Najvyššia požiadavka je zo strany tukového priemyslu, ale aj z iných technických odvetví. Ide napríklad o výrobu bionafty, vo farmácii, v kozmetike, pri výrobe fermeží a lakov, čistiacich prostriedkov, v textilnom a strojárskom priemysle, ale aj ako prímes do minerálnych mazív atď.
V seminárnej práci som sa bližšie zaoberala horčicou bielou, ktorá má všestranné využitie. Používala sa už v starom Grécku a Ríme, a okrem jej tradičného využitia pri výrobe horčice či ďalšieho využitia v potravinártve, sa horčica vďaka jej liečivým účinkom používa aj v lekárstve.

Kľúčové slová:

horčica

ceny

ekonomika výroby

základné ukazovatele



Obsah:
  • Úvod 3
    1. Charakteristika komodity 4
    2. Pôvod a význam 5
    3. Zberová plocha 6
    4. Ceny horčice v SR a vo svete 8
    5. Ekonomika výroby 10
    6. Najväčší producenti horčice vo svete 11
    Záver 14
    Zoznam použitej literatúry 15

Zdroje:
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko