Geneticky modifikované potraviny (GMP) - povoliť alebo zakázať?
«»
Popis:
Geneticky modifikované potraviny
Geneticky modifikované potraviny majú svojich prívržencov, ale i odporcov. Ide o potraviny s novými vlastnosťami, ktoré sú dedičné, nakoľko sú zabudované do DNA. Ide napríklad o paradajky, ktoré vydržia oveľa dlhšie čerstvé a tvrdé v porovnaní s nemodifikovanými.
V Európe sú schválené tri rôzne geneticky modifikované poľnohospodárske kultúrne rastliny:
• Sója - tolerantná k herbicídom, čiže rastliny nie sú citlivé na určité prostriedky ničiace burinu.
• Kukurica - tolerantná k herbicídu a insekticídu, má zabudovanú ochranu proti škodlivému hmyzy.
• Repka - tolerantná k herbicídu.
Tieto rastliny možno dovážať a produkovať z nich potraviny. Repka a kukurica majú v Európe povolenie na pestovanie, sója nie. Na výskumné účely sa pestoval aj geneticky zmenený tabak a klinček. Od roku 1988 nie je v Európe povolená žiadna nová geneticky pozmenená rastlina. To je na základe moratória EÚ, aby bolo viac času na zhodnotenie rizika spojeného s geneticky modifikovanými rastlinami a mohli sa pripraviť nové a lepšie predpisy.
V roku 2001 sa na svete pestovalo na ploche 52,6 milióna hektárov geneticky modifikovaných rastlín. To zodpovedá ploche Francúzska alebo Španielska. Na svete produkujú geneticky zmenené kultúrne rastliny:
• USA - 68 %
• Argentína - 22 %
• Kanada - 6 %
• Čína - 3 %
Kľúčové slová:
geneticky modifikované potraviny
právo
spotrebiteľ
zákon
úprava
Obsah:
- Geneticky modifikované potraviny
Protokol o biologickej bezpečnosti
Označovanie potravín
Názory verejnosti na geneticky modifikované potraviny
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.