Popis:
Víno je známe v ľudskej pospolitosti tisícky rokov. Prelína sa ľudskou kultúrnou históriou bez ohľadu na náboženstvo, rasu a zemepisný pôvod. Jedni ho oslavovali, iní zatracovali. História najušľachtilejšieho nápoja je zároveň rovnako pestrá a pútavá ako história jeho pestovateľov a ctiteľov. V starom Grécku i Ríme, u Židov a v celej kresťanskej ére patrilo víno ku každodennému životu. V dejinách je víno často nazývané nápojom, ktorý zohral dôležitú rolu nielen pri slávnostných a spoločenských udalostiach, ale mal významné poslanie i v ľudovom lekárstve, kde mu boli mu pripisované dokonca nadprirodzené účinky. (www.Vino.Obnova.sk, 22.01.2005)
Víno je výrobok (nápoj) získaný úplným alebo čiastočným alkoholovým kvasením čerstvého hrozna, pomletého hrozna alebo muštu.
Slovensko patrí medzi staré vyspelé vinárske krajiny. Pestovanie viniča hroznorodého, výroba vína a jeho dostávanie do obehu sa u nás riadi Zákonom č. 434/2002 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve plus vykonávacími predpismi a ďalšími vyhláškami MP SR. V zmysle uvedeného zákona sa Slovensko delí na 6 vinohradníckych oblastí: Malokarpatskú Južnoslovenskú, Stredoslovenskú, Nitriansku, Východoslovenskú, Tokajskú a 40 rajónov a obcí, definované sú aj vinohradnícke hony. (Bojňanská T., Tovaroznalectvo,2003, str. 71)
Sortimentná skladba našich vinohradov poskytuje širokú paletu odrôd viniča hroznorodého. Ich správne zastúpenie v jednotlivých vinohradníckych oblastiach, regiónoch či honoch je dôležitou podmienkou pestovateľskej a spracovateľskej úspešnosti.
Kľúčové slová:
víno
druhy vína
členenie
hodnotenie potravín
tokajské víno
chemická analýza
zvyškový cukor
Obsah:
- ÚVOD -2-
1 ČLENENIE VÍN -3-
1.1 Členenie vín podľa najmenšej cukornatosti hrozna alebo muštu, z ktorého bolo vyrobené, podľa obsahu alkoholu prítomného v ňom, podľa odrody, podľa spôsobu úpravy a podľa kvality -3-
1.1.1 Stolové víno -3-
1.1.2 Akostné víno -3-
1.1.2.1 Členenie akostného víno -4-
1.1.3 Víno s prívlastkom -4-
1.1.3.1 Členenie vín s prívlastkom -5-
1.1.4 Akostné víno vyrobené vo vymedzených regiónoch 6
1.1.5 Tokajské víno -6-
1.1.5.1 Členenie tokajských vín -6-
1.1.6 Upravované víno -7-
1.1.6.1 Členenie upravovaných vín podľa pretlaku oxidu uhličitého -7-
1.1.7 Víno na priemyselné spracovanie -8-
1.2 Členenie vín podľa obsahu zvyškového cukru -8-
2 HODNOTENIE VÍNA 9
2.1 Chemická analýza vína 9
2.2 Posudzovanie vína zmyslami -10-
2.2.1 Posudzovanie vína zrakom -10-
2.2.2 Posudzovanie vína čuchom -11-
2.2.3 Posudzovanie vína chuťou -11-
ZÁVER -13-
ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY -14-
Zdroje:
- BOJŇANSKÁ, T. - ČUBOŇ, J. 2003. Tovaroznalectvo. Nitra: SPU, 2003. 143 s. ISBN 80-8069-254-8
- MALÍK, Fedor: 1994. Dobré víno. Bratislava: Polygrafia vedeckej literatúry a časopisov SAV, 1994. 324 s. ISBN 80-88780-00-4
- Zbierka zákonov č. 434/2002