Oxid siričitý vo vinárskej technológii - význam. Princíp stanovenia obsahu oxidu siričitého. Limity.
«»
Popis:
Vo vinárstve sa oxid siričitý používa už veľmi dlho. Je dokázané, že už starý Rimania používali oxid siričitý na sírenie nádob, ktoré boli určené na víno. Začiatky zámerného používania oxidu siričitého sú spojené s vynálezom sudu. Vďaka účinkom oxidu siričitého pri ochrane vlhkých priestorov sudov pred plesňou sa ukázalo, že je vhodné taktiež aj na uchovávanie vín. Sírenie sa považuje za najstaršiu pivničnú manipuláciu ako vo vinárstve, tak aj v potravinárskom priemysle. Sírenie oxidom siričitým v dnešnej dobe patrí k základným operáciám, nakoľko sa ľahko aplikuje, má široké spektrum využitia a nízke zriaďovacie náklady. Použitie oxidu siričitého v bežnom množstve vo víne je neškodné.
Kľúčové slová:
semestrálka
vinárstvo
spu
Obsah:
- 1. Oxid siričitý vo vinárskej technológii - význam
2. Princíp stanovenia obsahu oxidu siričitého
3. Limity oxidu siričitého
Záver
Použitá literatúra
Zdroje:
- Hronský Š., Pintér E., Czako P., Vinárstvo. Nitra: SPU, 2002, ISBN 80-8069-774-4
- Kuttelvašer Z., Abeceda vín. Praha: Radix, 2003, ISBN 80-86031-41-3
- Porubský P., O ošetrovaní vína oxidom siričitým, Portál pre vinohradníkov a vinárov, cit 29.11.2013
- Nariadenie Komisie (ES) č. 606/2009 z 10. júla 2009, cit 29.11.2013
- Víno Nitra, Pracovný postup, Skúšanie vína
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.