Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Oxid siričitý vo vinárskej technológii - význam. Princíp stanovenia obsahu oxidu siričitého. Limity.

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44076
Posledná úprava
11.08.2015
Zobrazené
1 054 x
Autor:
ferdomravec
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vo vinárstve sa oxid siričitý používa už veľmi dlho. Je dokázané, že už starý Rimania používali oxid siričitý na sírenie nádob, ktoré boli určené na víno. Začiatky zámerného používania oxidu siričitého sú spojené s vynálezom sudu. Vďaka účinkom oxidu siričitého pri ochrane vlhkých priestorov sudov pred plesňou sa ukázalo, že je vhodné taktiež aj na uchovávanie vín. Sírenie sa považuje za najstaršiu pivničnú manipuláciu ako vo vinárstve, tak aj v potravinárskom priemysle. Sírenie oxidom siričitým v dnešnej dobe patrí k základným operáciám, nakoľko sa ľahko aplikuje, má široké spektrum využitia a nízke zriaďovacie náklady. Použitie oxidu siričitého v bežnom množstve vo víne je neškodné.

Kľúčové slová:

semestrálka

vinárstvo

spu



Obsah:
  • 1. Oxid siričitý vo vinárskej technológii - význam
    2. Princíp stanovenia obsahu oxidu siričitého
    3. Limity oxidu siričitého
    Záver
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • Hronský Š., Pintér E., Czako P., Vinárstvo. Nitra: SPU, 2002, ISBN 80-8069-774-4
  • Kuttelvašer Z., Abeceda vín. Praha: Radix, 2003, ISBN 80-86031-41-3
  • Porubský P., O ošetrovaní vína oxidom siričitým, Portál pre vinohradníkov a vinárov, cit 29.11.2013
  • Nariadenie Komisie (ES) č. 606/2009 z 10. júla 2009, cit 29.11.2013
  • Víno Nitra, Pracovný postup, Skúšanie vína
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko