Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Pasenie a košarovanie oviec

«»
Prípona
.rtf
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47586
Posledná úprava
20.08.2019
Zobrazené
1 058 x
Autor:
anicka.hlavata
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
V prvej časti svojej semestrálnej práce som sa venovala paseniu oviec. V tejto časti som sa zamerala hlavne na zásady pasenia, prípravy oviec na pasenie po zimnom období a na starostlivosť o ovce na paši. Pasenie oviec ma význam z hľadiska zdravotného aj ekonomického. Ovce spravidla vyhľadávajú tie najvhodnejšie a najchutnejšie zložky potravy. Napriek tomu, že ich človek šľachtil tisíce rokov, pôvodné formy potravinového správania sa u nich zachovali doteraz.
V druhej časti som vysvetlila podstatu košarovania a jej samotný význam košarovania či už z pozitívneho hľadiska pri správnom dodržiavaní zásad košarovania alebo z negatívneho hľadiska pri „prekošarovaní“.
V poslednej časti som charakterizovala pastierskych psov , ktorých ľudia už odpradávna využívali ako pomocníka pri práci.

Kľúčové slová:

ovce

košarovanie

pasenie

pastierske psy

košiar



Obsah:
  • 1 Pasenie 4
    1.1 Význam pasenia, zásady a technika pasenia 4
    1.2 Príprava oviec na pasenie 6
    1.3 Starostlivosť o ovce na pastve 7
    2 Košarovanie 7
    2.1 Košiar 8
    2.2 Vplyv košarovania na ekológiu 9
    3 Pastierske psy 9

Zdroje:
  • GAJDOŠÍK, Milan, POLÁCH Alois. Chov oviec. 2. uprav. vyd. Bratislava: Príroda, 1988. 201-316s.
  • HOLÚBEK, R., a kol. 2005. Pasienkárstvo a trávne porasty. 1 vyd. Nitra: SPU. 142s. ISBN 80-8069-479-6.
  • HORÁK, František. Chováme ovce. Praha: Brázda, 2012. 259,258, 358s. ISBN 978-80-209-0390-7.
  • JANČOVIČ, J., VOZÁR, Ľ., KOVÁR, P. Krmovinárstvo, 1. vyd. Nitra: SPU, 2015. 160s. ISBN 978-80-552-1331-6.
  • JEDLIČKA, Martin, 2016. Management pastvy ovcí. In Electronic Náš chov [online]. 2016. [cit. 2019-04-27]. Dostupné na internete:
  • KERESTEŠ, Ján. Ovčiarstvo na Slovensku: [história a technológie] : výživa je materializovaná filozofia života. Považská Bystrica: Eminent, 2008. 160s. ISBN 978-80-969840-5-3x.
  • MARTINCOVÁ, Janka. 2015. Pasenie a košarovanie - významné prvky udržiavania trávnych porastov v slovenskej krajine. In Electronic Chov oviec a kôz [online]. 2015. č.1. [cit. 2019-04-27]. 8,9s. Dostupné na internete:
  • ONDRÁŠEK, Ľudovít a i. 2006. Vplyv košarovania na ekológiu. In Chov oviec a výroba ovčieho mlieka na Slovensku: Zborník prednášok z odborného seminára s medzinárodnou účasťou spojeného s workshopom, SCPV Nitra, 15.-16.3.2006. Rovinka: Slovenský zväz pre dojaciu techniku, 2006. 94-98s. ISBN 80-969469-6-X.
  • STOPKA, V., MELLEN, M., Pastva oviec, [online].2010. [cit. 2019-04-27]. Dostupné na internete:
  • VIŠŇOVSKÝ, Ivan a Ján MALÍK. Chov oviec. 3. uprav. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. 40-46s. ISBN 80-07-00747-4.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko