Pasenie a košarovanie oviec
Popis:
Úvod
V prvej časti svojej semestrálnej práce som sa venovala paseniu oviec. V tejto časti som sa zamerala hlavne na zásady pasenia, prípravy oviec na pasenie po zimnom období a na starostlivosť o ovce na paši. Pasenie oviec ma význam z hľadiska zdravotného aj ekonomického. Ovce spravidla vyhľadávajú tie najvhodnejšie a najchutnejšie zložky potravy. Napriek tomu, že ich človek šľachtil tisíce rokov, pôvodné formy potravinového správania sa u nich zachovali doteraz.
V druhej časti som vysvetlila podstatu košarovania a jej samotný význam košarovania či už z pozitívneho hľadiska pri správnom dodržiavaní zásad košarovania alebo z negatívneho hľadiska pri „prekošarovaní“.
V poslednej časti som charakterizovala pastierskych psov , ktorých ľudia už odpradávna využívali ako pomocníka pri práci.
Kľúčové slová:
ovce
košarovanie
pasenie
pastierske psy
košiar
Obsah:
- 1 Pasenie 4
1.1 Význam pasenia, zásady a technika pasenia 4
1.2 Príprava oviec na pasenie 6
1.3 Starostlivosť o ovce na pastve 7
2 Košarovanie 7
2.1 Košiar 8
2.2 Vplyv košarovania na ekológiu 9
3 Pastierske psy 9
Zdroje:
- GAJDOŠÍK, Milan, POLÁCH Alois. Chov oviec. 2. uprav. vyd. Bratislava: Príroda, 1988. 201-316s.
- HOLÚBEK, R., a kol. 2005. Pasienkárstvo a trávne porasty. 1 vyd. Nitra: SPU. 142s. ISBN 80-8069-479-6.
- HORÁK, František. Chováme ovce. Praha: Brázda, 2012. 259,258, 358s. ISBN 978-80-209-0390-7.
- JANČOVIČ, J., VOZÁR, Ľ., KOVÁR, P. Krmovinárstvo, 1. vyd. Nitra: SPU, 2015. 160s. ISBN 978-80-552-1331-6.
- JEDLIČKA, Martin, 2016. Management pastvy ovcí. In Electronic Náš chov [online]. 2016. [cit. 2019-04-27]. Dostupné na internete:
- KERESTEŠ, Ján. Ovčiarstvo na Slovensku: [história a technológie] : výživa je materializovaná filozofia života. Považská Bystrica: Eminent, 2008. 160s. ISBN 978-80-969840-5-3x.
- MARTINCOVÁ, Janka. 2015. Pasenie a košarovanie - významné prvky udržiavania trávnych porastov v slovenskej krajine. In Electronic Chov oviec a kôz [online]. 2015. č.1. [cit. 2019-04-27]. 8,9s. Dostupné na internete:
- ONDRÁŠEK, Ľudovít a i. 2006. Vplyv košarovania na ekológiu. In Chov oviec a výroba ovčieho mlieka na Slovensku: Zborník prednášok z odborného seminára s medzinárodnou účasťou spojeného s workshopom, SCPV Nitra, 15.-16.3.2006. Rovinka: Slovenský zväz pre dojaciu techniku, 2006. 94-98s. ISBN 80-969469-6-X.
- STOPKA, V., MELLEN, M., Pastva oviec, [online].2010. [cit. 2019-04-27]. Dostupné na internete:
- VIŠŇOVSKÝ, Ivan a Ján MALÍK. Chov oviec. 3. uprav. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. 40-46s. ISBN 80-07-00747-4.
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.