Podnikanie v Agropotravinárstve
«»
Popis:
Úvod: Poľnohospodárstvo je integrovanou súčasťou národného hospodárstva a patrí medzi primárne sektory podobne ako lesníctvo alebo ťažobný priemysel. Poľnohospodárska výroba je úzko spojená s potravinárskym priemyslom.
Postavenie agropotravinárstva v SR
Príčinou klesajúceho podielu potravinového hospodárstva na tvorbe HDP je rast PP v odvetviach výroby potravín, stagnujúci dopyt po potravinách i výkonnosť domácej výroby a rastúci dovoz zo zahraničia.
Hlavné výrobné faktory:
1. Pôda – Pokračuje pomalý úbytok pôdneho fondu aj percenta jej zornenia najmä zmenou využitia degradovanej pôdy. Tieto zmeny sú podporované aj dotačnou politikou. Tretinu pôd v SR predstavujú pôdy zlej kvality nachádzajúce sa prevažne v horskej a podhorskej oblasti. K úbytkom poľnohospodárskej a ornej pôdy došlo najmä z dôvodu zalesňovania, budovania diaľničnej siete a bytovej i občianskej výstavby. Na úbytkoch pôdy v posledných rokoch prevažujú úbytky menej kvalitných pôd.
2. Práca (Pracovné zdroje) – V období transformácie došlo k radikálnym zmenám v počtoch pracovníkov v poľnohospodárstve. V období 89-98 poklesla zamestnanosť v prvovýrobe o 70,6% (v hlavne nepoľnohospodárskych činnostiach). Vo vyspelých trhových ekonomikách je počet pracovníkov v poľnohospodárstve podmienený technickou vybavenosťou výroby, PP, dopytom po potravinách a poľnohospodárskych surovinách a situáciou na trhu práce. Odchod pracovníkov z poľnohospodárstva súvisí so znižovaním výroby dosiahnutím dôchodkového veku a s odchodom najmä kvalifikovaných pracovníkov do obchodných podnikateľských aktivít.
3. Kapitál (Kapitálové zdroje) – Na dosiahnutie rastu produkcie dnes už netreba ďalšie plochy pôdy, ale skôr stupňovanie vkladov do najkvalitnejšej pôdy. Kapitálové zdroje možno súhrnne vyjadriť v hodnotových jednotkách objemom hmotného a nehmotného inv. majetku, ktorý vlastnia podn. subjekty. Iným spôsobom vyjadrenia kap. vybavenosti poľnohospodárstva sú stavy najdôležitejších strojov a zariadení, ustajňovacích priestorov a používaných intenzifikačných faktorov. Významným indikátorom intenzity poľnohospodárskej výroby je spotreba intenzifikačných faktorov, najmä priemyselných hnojív. Nizke využitie kapacít v potravinárskom priemysle je podmienené nižším dopytom po potravinách, pomalým reagovaním týchto podnikov na zmenu záujmov spotrebiteľov a rastúcou konkurencieschopnosťou dovážaných potravín.
Kľúčové slová:
podnikanie v agropotravinárstve
agropotravinárstvo
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.