Porovnanie organizačnej štruktúry vo výrobnom a v nevýrobnom podniku
Popis:
Tému semestrálnej práce porovnanie organizačnej štruktúry vo výrobnom a v nevýrobnom podniku som si zvolil preto, lebo ma oslovila predstava, že by som mohol viditeľne badať ako sa riadi výrobná spoločnosť a nevýrobná spoločnosť, ktorú osobne poznám a aj preto, že slovo organizovanie je opakom slova chaos, ktorý je neprípustný alebo aspoň by sa nemal vyskytovať v našom živote a v manažmente.
Pomocou zvolenej témy semestrálnej práce som chcel priblížiť aké dôležité povinnosti má manažér/spoločnosť pri vzniku spoločnosti a to zabezpečiť vytvorenie podmienok pre dokonalý chod spoločnosti.
V prvej kapitole semestrálnej práce som sa venoval najskôr samotnej teórií ohľadom organizačnej štruktúry. Následne som bližšie rozobral a obrázkovo znázornil dva koncepty, ktoré sa začali zaužívať v dnešnom manažmente a to mechanický koncept a jeho organizačné štruktúry - funkčnú a líniovo-štábnu a pre organický koncept som rozobral a obrázkovo znázornil líniovú a projektovú organizačnú štruktúru.
Pomocou druhej kapitoly som aplikoval organizačné štruktúry v nevýrobnom podniku reštaurácii Sonáty v Spišskej Novej Vsi a vo výrobnom podniku Sklenárstvo a rámovanie, Žilina.
Na vypracovanie mojej semestrálnej práce som využíval a spracoval informácie z literatúry dostupnej v knižnici Žilinskej univerzity, článkov na internete a informácií od pracovníkov spomínaných podnikov.
Kľúčové slová:
organizačná štruktúra
organizovanie
organizačné pravidlá
líniová organizačná štruktúra
líniovo-štábna organizačná štruktúra
funkčná organizačná štruktúra
projektová organizačná štruktúru
Obsah:
- Obsah
Úvod 4
1. Organizačná štruktúra 5
1.1. Význam organizovania a organizačnej štruktúry 5
1.2. Typy organizačnej štruktúry 6
2. Aplikačná časť 9
2.1. Organizačná štruktúra vo výrobnom a v nevýrobnom podniku 9
2.2. Výsledok 11
3. Záver 12
Zoznam použitej literatúry 13
Zdroje:
- KOLLER, P. 1998. Marketing managment: Analázy, plánovaní, využití, kontrola. Vydavateľstvo: Grada Publishing, 1998. ISBN 978-80-716960-0-1. 710 s.
- ORBANOVÁ, D. 2008. Podniková ekonomika pre 3.ročník študijného odboru obchodná akadémia. Vydavateľstvo: Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letá, 2008. ISBN 978-80-100136-3-0. 254 s.
- VAVRINČÍK, P. 1999. Organizovanie a organizačné štruktúry. Vydavateľstvo: Ekonóm, 1999. ISBN 978-80-225107-8-3. 163 s.
- Reštaurácia Sonáta [on-line]. Sonáta restaurant - café.
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.