Popis:
Pivo je nízko alkoholický nápoj, vyrobený z chmeľu, sladu, vody s pridaním pivovarníckych kvasníc.
Základné suroviny na výrobu piva sú: Slad, Chmeľ, Voda, Sladové náhradky.
Slad sa vyrába z rôznych obilnín, ale v pivovare Veľký Šariš sa používa sladovnícky jačmeň. Pre sladovníctvo je dôležitý dvojradový jačmeň. Pri výrobe sladu z jačmeňa, jačmeň prechádza týmito fázami.
Máčanie jačmeňa: Úlohou máčania je to aby jačmeň začal pučať. Je však dôležité aby sme jačmeň pri máčaní prevzdušňovali, aby sa nezadusil. Potom necháme namočený jačmeň klíčiť na podnosoch vo vrstve 10-15 cm.
Klíčenie jačmeňa: Pri tejto fáze ide o to, aby sa v zrne prebudili enzýmy a zrno sa rozlúštilo. Výsledkom je zelený slad.
Hvozdenie sladu: Hvozdenie alebo sušenie sladu má za úlohu zastaviť procesy v zrne. Vznikajú rôzne chuťové a aromatické látky. Slad sa postupne vysúša pri teplote 35- 60 °C a nakoniec sa dosuší pri teplote 75 - 80 stupňov. Proces sušenia alebo hvozdenia závisí od konkrétneho druhu sladu.
...
Kľúčové slová:
pivo
slad
chmeľ
postup
výroba
postup výroby
logistika
distribúcia
distribučné systémy
jačmeň
mladina
šrotovanie
rmutovanie
chmeľovanie
filtrácia
stáčanie
Obsah:
- Základné suroviny na výrobu piva
Slad
Voda
Chmeľ
Postup pri výrobe piva
Výroba mladiny
Šrotovanie
Rmutovanie
Scedzovanie
Chmeľovanie
Kvasenie a dokvášanie
Filtrácia
Stáčanie
Postup pri výrobe piva (graf)