Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 117
projektov

Postup pri výrobe piva v pivovare Veľký Šariš

1 / 2 «»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13235
Posledná úprava
06.11.2020
Zobrazené
1 588 x
Autor:
dimins
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pivo je nízko alkoholický nápoj, vyrobený z chmeľu, sladu, vody s pridaním pivovarníckych kvasníc.
Základné suroviny na výrobu piva sú: Slad, Chmeľ, Voda, Sladové náhradky.

Slad sa vyrába z rôznych obilnín, ale v pivovare Veľký Šariš sa používa sladovnícky jačmeň. Pre sladovníctvo je dôležitý dvojradový jačmeň. Pri výrobe sladu z jačmeňa, jačmeň prechádza týmito fázami.
Máčanie jačmeňa: Úlohou máčania je to aby jačmeň začal pučať. Je však dôležité aby sme jačmeň pri máčaní prevzdušňovali, aby sa nezadusil. Potom necháme namočený jačmeň klíčiť na podnosoch vo vrstve 10-15 cm.
Klíčenie jačmeňa: Pri tejto fáze ide o to, aby sa v zrne prebudili enzýmy a zrno sa rozlúštilo. Výsledkom je zelený slad.
Hvozdenie sladu: Hvozdenie alebo sušenie sladu má za úlohu zastaviť procesy v zrne. Vznikajú rôzne chuťové a aromatické látky. Slad sa postupne vysúša pri teplote 35- 60 °C a nakoniec sa dosuší pri teplote 75 - 80 stupňov. Proces sušenia alebo hvozdenia závisí od konkrétneho druhu sladu.
...

Kľúčové slová:

pivo

slad

chmeľ

postup

výroba

postup výroby

logistika

distribúcia

distribučné systémy

jačmeň

mladina

šrotovanie

rmutovanie

chmeľovanie

filtrácia

stáčanie



Obsah:
  • Základné suroviny na výrobu piva
    Slad
    Voda
    Chmeľ
    Postup pri výrobe piva
    Výroba mladiny
    Šrotovanie
    Rmutovanie
    Scedzovanie
    Chmeľovanie
    Kvasenie a dokvášanie
    Filtrácia
    Stáčanie
    Postup pri výrobe piva (graf)
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko