Príjmová a cenová elasticita dopytu po mäse, mäsových výrobkoch a rybách
«»
Popis:
Úvod
Táto časť správy prezentuje výsledky analýzy citlivosti mäsa, mäsových výrobkov a rýb skonzumovaných v domácnostiach vo vzťahu k príjmom a cenám v rokoch 1979 až 1999. Poskytuje informácie o spotrebe mäsa, mäsových výrobkov a rýb v závislosti od príjmu jednotlivých domácností za určité obdobie, a taktiež ako sa mení spotreba v súvislosti so zmenami cien za dané obdobie, prihliadajúc na príznačné charakteristiky jednotlivých domácností.
Do roku 1989, cenové a príjmové elasticity dopytu boli prezentované formou správ „National Food Survey“. Cenové elasticity sa získavali pomocou modelu konštantnej elasticity dopytu, ktorý bol do roku 1989 považovaný za nevhodný jednak z teoretického ekonomického pohľadu, ako aj z pohľadu jeho neschopnosti obzrejmiť odchýlky dostatočne jasne pre dáta NFS. Väčšina elasticít bola získaná analýzou každej potraviny samostatne, bez pozornosti na vzniknuté dôsledky, vznikajúce voľbou medzi veľmi príbuznými výrobkami branými do úvahy (napr. dopad efektov krížovej elasticity).
Kľúčové slová:
elasticita dopytu
spotreba mäsa
almost ideal demand system
zmena cien
cenový index
maloobchod
ryby
Obsah:
- Úvod
Model dopytu a metodológia
Úvod
Cenové elasticity
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.