Popis:
Semestrálna práca vypracovaná na výživu zvierat
Hrach je suchozemská rastlina z čeľade bôbovité (Fabaceae). Je našou najdôležitejšou strukovinou, pretože poskytuje najstabilnejšie úrody. Hrach pestujeme z dôvodu rôznorodosti foriem a odrôd na suché semeno (potravina, krmivo, osivo, špeciálne využitie v potravinárskom i nepotravinárskom priemysle), nedozreté semeno (vylúpané semená alebo celé struky sa využívajú v potravinárskom priemysle) a nadzemnú zelenú hmotu (zelené kŕmenie, silážovanie, seno, spásanie).
Hrach je jednoročná rastlina, ktorú v našich podmienkach reprezentujú takmer výhradne jarné odrody.
Najrozšírenejšia strukovina u nás, ktorá sa vyznačuje agronomicky cennými vlastnosťami. Obohacuje pôdu o biologicky viazaný vzdušný dusík, zlepšuje štruktúru pôdy, obohacujú koreňovým systémom živiny (P, K, Ca) do vrchných vrstiev ornice, potláčajú buriny. Najvýznamnejšou zložkou u nás pestovaných strukovín sú bielkoviny.
Kľúčové slová:
semeno hrachu
výživa zvierat
osivo
Obsah:
- Charakteristika krmiva
Makroskopická charakteristika
Fyziologický účinok krmiva na organizmus zvierat, dietetické vlastnosti a špecifický účinok krmiva
Dávkovanie a spôsob úpravy
Zdroje:
- Angelovičová M., Nikolajčuk V.I., Turianica I.M., Kmeť V 2005. Dietetika a hygiena krmív, Užhorod: 2005. s 226. ISBN 996-7838-78-1
- Ján Šmehyl a kolektív 1996. Poľnohospodárske výrobky - Rastlinné výrobky, Bratislava: 1996. s 306. ISBN 80-07-00831-4
- Petrovič P. 2000. Výživná hodnota krmív I.časť, VÚŽV Nitra : 2000. ISBN 80-88872-12-X
- Petrovič P. 2000. Výživná hodnota krmív II.časť, VÚŽV Nitra : 2000. ISBN 80-88872-12-X
- V. Pevná a kolektív 1965,Zeleninárstvo,SVPL Bratislava:1965
- Július Brecher , V 1958. Semená poľnohospodárskych rastlín a burín s 124, Bratislava 1958:Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry
- https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:6S5MPgqEn58J:www.fem.uniag.sk/acta/download.php%3Fid%3D549+semeno+hrachu&hl=sk&gl=sk&pid=bl&srcid=ADGEESj_G-x1jYXEKjGMr1NjXTQuHc7dVE-OEj4VWKR5PSjbyhFnw19oPBB7kY0Tj9GB19Eto0PF44VnLAfj-j8zPH8sIZk7QmqdY-LkdcpQI6axUxWcNL1yX58M8ava4cLPsY7Q5WtC&sig=AHIEtbRS9ffxofmgNWGIfozu32rAZnKWUg
- http://www.pramen.info/c/1880/hrach.htm
- http://www.ldf.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=48974;download_pdf=71011
- http://www.potravinarstvo.com/pksr/3cast_pksr/12_hlava_strukoviny_a_vyrobky_zo_strukovin/2001_1867.pdf
- http://www.agroporadenstvo.sk/rv/strukoviny/poda_hrach.htm_
- http://www.agropodnikanie.sk/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=83&Itemid=46
- http://www.cvzv.sk/pdf/Konzervacia-a-silazovanie-krmiv/Silazovanie-metodicka%20prirucka.pdf