Skúšky formovacích zmesí
Popis:
Najdôležitejšími vlastnosťami zmesí pre liatie na surovo sú: vlhkosť, priedušnosť a väznosť. K týmto technologickým vlastnostiam sa priraďujú ďalšie pevnostné vlastnosti. Pravidelná kontrola vlastností formovacích zmesí prináša uvedené ekonomické výhody:
• Zníženie nákladov na formovací materiál
• Zníženie množstva chybných odliatkov
• Zlepšenie vzhľadu odliatkov
Postup prípravy formovacej zmesi
Formovacie zmesi sa laboratórne pripravujú miesením jednotlivých komponentov – ostriva, spojiva, vody a prísad formovacích zmesí v kolesovom miesiči typu MK. Suché komponenty formovacej zmesi na laboratórne skúšky s celkovou hmotnosťou 3 kg sa nasypú bez prášenia do vyčisteného miešadla a po jeho uzavretí krytom sa miešajú 1 min. Potom sa otvorom v kryte v priebehu 30 s pridá potrebné množstvo destilovanej vody a zmes sa mieša ešte 5 min. Vytvorené hrudky zmesi zachytené na stieracích lopatkách je potrebné uvoľniť pri zastavení chodu miesiča, pritom sa však celkový čas miešania musí dodržať. Po skončení miešania sa otvorí vypúšťací otvor miesiča a časť zmesi, ktorá z otvoru vypadne, sa odstráni. Na skúšanie sa použije iba tá časť zmesi, ktorá po opätovnom zapnutí miesiča otvorom vypadne. Táto zmes sa potom pretlačí sitom s otvormi 3,15 mm a nechá sa odstáť zhruba 2 hodiny vo vzduchotesnej nádobe.
Kľúčové slová:
Skúšky formovacích zmesí
ručné formovanie
formovacie zmesi
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.