Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Toxíny rastlinného pôvodu, charakteristika, vlastnosti, toxicita

«»
Prípona
.pdf
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30551
Posledná úprava
23.08.2010
Zobrazené
1 354 x
Autor:
jankadn
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Už v dávnych dobách sa nepohodlní ľudia odstraňovali pomocou jedovatých rastlín (ako som sa nedávno dočítala, tak aj Socrates bol vraj otrávený bolehlavom a vojaci Xenofónovej armády pocítili jedovaté účinky medu zneseného z rododendronov). Dnes už otravy „jedovatinami“ nie sú veľmi časté. Vyskytujú sa hlavne medzi „hubármi“ alebo „bylinkármi“. No a nezanedbateľné množstvo tvoria bádavé deťúrence.
Jedovaté účinky rastlín by sme nemali zveličovať, ale ani podceňovať. Najčastejšie príčiny otráv je zlé využívanie rastlín v ľudovom liečiteľstve, ľahkovážnosť a zvedavosť a zámena jedovatých rastlín s jedlými. Tie rastliny, ktoré pestujeme, alebo tie, ktoré rastú v našom okolí by sme však mali poznať.

Kľúčové slová:

alkaloidy

glykozidy

silice

terpeny

proteíny

peptidy

toxické aminokyseliny

rastlinné kyseliny



Obsah:

  • Úvod.............................................................................................................. 3




    1. Toxíny rastlinného pôvodu, toxicita …......................................................... 4





    1. Jedovatosť rastlín …...................................................................................... 5



        2.1 Alkaloidy …....................................................................................... 6


        2.2 Glykozidy …...................................................................................... 8


        2.3 Silice ….............................................................................................. 10


        2.4 Terpeny ….......................................................................................... 11


        2.5 Polyacetylované zlúčeniny …............................................................ 11


        2.6 Proteíny a peptidy............................................................................... 12


        2.7 Toxické aminokyseliny ….................................................................. 13


        2.8 Rastlinné kyseliny ….......................................................................... 13




    3. Alergie …....................................................................................................... 14


    4. Pomoc pri otrave rastlinnými jedmi …........................................................... 15


    5. Záver …........................................................................................................... 16


    Použitá literatúra …......................................................................................... 17


Zdroje:
  • 1.BESEDA, I. A KOL.: Toxikológia. 1997, ISBN 80-228-0657-9, Vydavateľstvo TU vo Zvolene, 179s.
  • 2.FRANTOVÁ, E, OFÚKANÝ, L.: Jedovaté rastliny, 1990, Diagnostika, klinické príznaky a prevencia otráv hospodárskych zvierat. Vydavateľstvo OBZOR. ISBN 80-215-0081-1, 80s.
  • 3.NOVÁK, J.: Jedovaté rastliny kolem nás.2006, Vydavateľstvo Grada. ISBN 9788024715490, 176s.
  • 4.HRDINA, V, HRDINA, R.: Přírodní toxíny a jedy.2004, Vydavateľstvo Galén. ISBN 80-7262-256-0. 302s.
  • 5.FARGAŠOVÁ, A.: Environmentálna toxikológia a všeobecná ekotoxikológia, 2008, ORMAN; 1. vydanie, ISBN: 789-80-969675-6-8, 348s.
  • 6.www.havino.net
  • 7.www.biotox.cz
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko