Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Využívanie trvalých trávnych porastov - kosením

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
17722
Posledná úprava
28.01.2009
Zobrazené
1 516 x
Autor:
aziga
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kosenie je prevládajúci spôsob využívania krmovín. Na rozdiel od štátov západnej a severnej Európy už tradične lepšie plochy trávnych porastov sa u nás ponechávajú na kosenie a výrobu sena. Súvisí to s prípravou dostatočného krmu na zimné obdobie, ktoré je podľa oblastí a polohy dlhé od 165 do 220 dní. Ťažisko zberu krmovín kosením je predovšetkým v nížinných polohách, v zemiakovej a horskej oblasti sa presúva na lúčne prírodné porasty s rôznou svahovitosťou. Kosením sa porasty využívajú na zelené kŕmenie, výrobu sena a siláže. Pri kosení je potrebné správne určiť optimálny čas zberu v závislosti od prírastku sušiny i jej obsahu organických a minerálnych látok. Krmoviny sa zberajú v priebehu celého vegetačného obdobia so špičkami v dobe prvých kosieb ďatelinovín a lúčnych porastov (máj, jún) a zberu silážnej kukurice (koniec augusta, september). Úroda sušiny je v pozitívnom vzťahu k dĺžke a výške narastania porastu. V priebehu narastania trávnej hmoty, ako sa úroda približuje k maximu, sa najprv prírastok zelenej hmoty spomaľuje, spomaľuje zvyšovanie sušiny a po prekročení maxima sa znižujú úrody stratami narasteného množstva odumieraním listov vo vrstve nad povrchom pôdy a vypadávaním semien. Čas narastania potrebný na dosiahnutie maximálnej úrody je však veľmi rozdielny a závisí od podmienok stanovišťa, od klímy, od poveternostných podmienok roka a od typu porastu.

Zdroje:
  • Lichner, Stanislav a kol. 1988 Využívanie krmovín kosením, mechanizácia zberu, konzervovanie a uskladnenie, Nitra:1988. 91 s.
  • Lichner, Stanislav a i. 1977. Lúky a pasienky. Bratislava: Príroda, 1977. 423 s.
  • Jozef Dančík a i. 1976. Krmoviny na ornej pôde. Bratislava: Príroda 1976. 244 s.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko