Popis:
Výživa je súbor pochodov, prostredníctvom ktorých organizmus prijíma a zužitkováva látky nevyhnutné na pokrytie energetického výdaja, na stavbu a obnovenie tkanív a na zabezpečenie fyziologických funkcií. Výživa je jednou z najdôležitejších zložiek vonkajšieho prostredia ovplyvňujúcich zdravie. Stravou nazývame zostavu jedál a pokrmov nutných na zabezpečenie výživy a stravovaním konzumáciu stravy.
Počas historického vývoja človeka a ľudskej spoločnosti sa vyvíjala aj výživa, a to v závislosti od spôsobu života, výživových zdrojov, skúseností, vedeckých poznatkov, laických názorov a pod. Okrem toho, spôsob výživy určujú aj kultúrne tradície, v zmysle ktorých majú napríklad celé rodiny, vrátane detí, zaužívaný svoj spôsob stravovania. Ľudia majú sklon deliť potraviny na „dobré“ a „zlé“. Musíme si však uvedomiť, že v tomto zmysle neexistuje „zlá potravina“, existuje iba zlý spôsob stravovania. Väčšina odborníkov na výživu považuje za najlepší spôsob výživy energeticky a výživovo vyváženú stravu, čo je možné zabezpečiť iba konzumovaním rozličných potravín v primeranom množstve. Táto zásada platí v plnom rozsahu aj vo výžive detí a mládeže.
Kľúčové slová:
vitamín
betakarotén
výživa
obalamín
tokoferol
niacín
kyselina listová
biotín
vitamín C
Obsah:
- Výživa-vitamíny
Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín D - kalciferol - ergosterol
Vitamín E - tokoferoly
Vitamín K - fylochinón
Vitamíny rozpustné vo vode
Vitamín B1-tiamín
Vitamín B2 - riboflavín
Niacín (amid kyseliny nikotínovej)
Vitamín B6 - pyridoxín
Kyselina pantoténová
Kyselina listová
Vitamín B12 - kobalamín
Vitamín B7 - biotín
Vitamín C - kyselina askorbová
Zdroje
Zdroje:
- Ivona Paveleková, Viera Peterková, Jana Fančovičová, Alfréd Trnka: Základy zdravej výživy, Trnava 2004
- ÚVZ SR; SAŽP
- Doc. MUDr. Igor Beňo, DrSc: Náuka o výžive (Fyziologická a liečebná výživa), 2001