Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 091   projektov
0 nových

Výživa - vitamíny

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
2446
Posledná úprava
10.12.2016
Zobrazené
3 785 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Výživa je súbor pochodov, prostredníctvom ktorých organizmus prijíma a zužitkováva látky nevyhnutné na pokrytie energetického výdaja, na stavbu a obnovenie tkanív a na zabezpečenie fyziologických funkcií. Výživa je jednou z najdôležitejších zložiek vonkajšieho prostredia ovplyvňujúcich zdravie. Stravou nazývame zostavu jedál a pokrmov nutných na zabezpečenie výživy a stravovaním konzumáciu stravy.

Počas historického vývoja človeka a ľudskej spoločnosti sa vyvíjala aj výživa, a to v závislosti od spôsobu života, výživových zdrojov, skúseností, vedeckých poznatkov, laických názorov a pod. Okrem toho, spôsob výživy určujú aj kultúrne tradície, v zmysle ktorých majú napríklad celé rodiny, vrátane detí, zaužívaný svoj spôsob stravovania. Ľudia majú sklon deliť potraviny na „dobré“ a „zlé“. Musíme si však uvedomiť, že v tomto zmysle neexistuje „zlá potravina“, existuje iba zlý spôsob stravovania. Väčšina odborníkov na výživu považuje za najlepší spôsob výživy energeticky a výživovo vyváženú stravu, čo je možné zabezpečiť iba konzumovaním rozličných potravín v primeranom množstve. Táto zásada platí v plnom rozsahu aj vo výžive detí a mládeže.

Kľúčové slová:

vitamín

betakarotén

výživa

obalamín

tokoferol

niacín

kyselina listová

biotín

vitamín C



Obsah:
  • Výživa-vitamíny
    Vitamíny rozpustné v tukoch
    Vitamín D - kalciferol - ergosterol
    Vitamín E - tokoferoly
    Vitamín K - fylochinón
    Vitamíny rozpustné vo vode
    Vitamín B1-tiamín
    Vitamín B2 - riboflavín
    Niacín (amid kyseliny nikotínovej)
    Vitamín B6 - pyridoxín
    Kyselina pantoténová
    Kyselina listová
    Vitamín B12 - kobalamín
    Vitamín B7 - biotín
    Vitamín C - kyselina askorbová
    Zdroje

Zdroje:
  • Ivona Paveleková, Viera Peterková, Jana Fančovičová, Alfréd Trnka: Základy zdravej výživy, Trnava 2004
  • ÚVZ SR; SAŽP
  • Doc. MUDr. Igor Beňo, DrSc: Náuka o výžive (Fyziologická a liečebná výživa), 2001
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko