Základy vedeckej práce
«»
Popis:
Cieľom našej diplomovej práce bolo v prvej časti pomocou najnovšej vedeckej a odbornej literatúry publikovanej doma i zahraničí analyzovať súčasné poznatky o výžive v športe, zameraním hlavne na hokej.
Cieľom druhej časti práce bolo zhodnotiť stav výživy a životného štýlu vo vybranej skupine hokejistov a poukázať na význam správnych stravovacích zvyklostí a upozorniť na možný vznik nutrične podmienených ochorení vyplývajúcich z nedodržiavania zásad racionálnej výživy a nesprávneho životného štýlu.
Cieľom tiež bolo sformulovať na základe hodnotenia stravovacích zvyklostí a zdravotného stavu všeobecne platné diétne intervencie a vedecky podložené odporúčania na správne stravovacie návyky vzhľadom na zlepšenie výkonu a v primárnej prevencii civilizačných chorôb.
Kľúčové slová:
vedecká práca
šport
hypotézy
telovýchovná prax
Zdroje:
- 1. ARCELLI, E. 1998. Nutrition for soccer players. Pennsylvánia: Reedswain books and videos, 1998. 120 s. ISBN 1-890946-17-6.
- 2. ARMSTRONG, LE – VANHEEST, JL. 2002. The unkow mechanism of the overetraining syndrom. IN: Sports Med, 2002, č. 32, s. 185 – 209.
- 3. BALABAN, E. 1992. Sports anemia. In: Clin Sport Med, 1992, č. 11, s. 313 – 325.
- 4. BUKAČ, L. – DOVALIL, J. 1990. Lední hokej. Praha: Olympia, 1990, s. 126 –127.
- 5. BURKE, E.R. 2003. Optimal Muscle performance and recovery. New York: Avery, 2003, s. 289, ISBN 1-58333-146-8.
- 6. CLARKOVÁ, N. 2000: Sportovní výživa. Praha 7: Grada Publishing, 2000, ISBN: 80-247-9047-5
- 7. COOPER, K. 1990. Aerobický program pre aktívne zdravie. Bratislava: Šport, 1990, ISBN 80-7096-073-6
- 8. ČELIKOVSKÝ, L. et al . 1988. Encyklopédia telesnej kultúry. Praha: Olympia, 368 s., 183 s.
- 9. ČIHÁK, R. 1996. Pohybová soustava. In: Anatomie [CD - ROM]. 1996.
- 10. DONATH, R. – SCHǕLER, K. P. 1975. Výživa športovcov. Bratislava: Šport, Slovenské telovýchovné vydavateľstvo, 1975, 176 s.
- 11. DONATH, R. - SCHǕLER, K. P. 1982. Výživa športovcú. Výživové dávky a jedálniček. Praha: Olympia,
- 12. DOSTÁLOVÁ, J. 2003. Mlieko a mliečne výrobky. In: Výživa a potraviny, 2003, č. 5, s. 130 – 132.
- 13. ELMADFA – LEITZMANN, 1998 In: MAGULA, D. a kol. 2001. Výživa a zdravie. I. vyd. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2001, s. 31
- 14. FOŘT, P. 1990. Výživa a sport. I. vyd. Praha: Olympia, 1990, ISBN 80-7033-026-0
- 15. FOŘT, P. 1996. Výživa nejen pro kulturisty. Pardubice: Svět kulturistiky, 1996, ISBN 80-9025-089–0
- 16. FOŘT, P. 2001. Specifické problémy výživy sportovce – existují vůbec?. In. Výživa a zdravie, roč. 56, 2001, č. 2, s. 28
- 17. GESTER, H. 1997. Vitamín A – Functions, Dietary Requirements and Safety in Humans. In: Internat. J. Vit. Nutr. Res, č. 67, 1997, s. 71 - 90
- 18. HABÁNOVÁ, M. 2005. Nutričná epidemiológia. I. vyd. Nitra VES SPU, 2005, s. 102 – 105
- 19. HABER, P. 1999. Ǖber die Zusammenhänge vonErnährung, Leistung und Training. 3. vyd. Eigerverlag, 1999. 31 s
- 20. HAMAR, D. a i. 1996. Fyziológia telesných cvičení, Bratislava, Univerzita Komenského, 1996, 173 s., ISBN 80-223-1024-7
- 21. JÁNOŠDEÁK, J. – KVAPALÍK, J. 1981 Regenerácia síl športovcov. Bratislava: Šport, Slovenské telovýchovné nakladateľstvo, 1981, s. 125
- 22. JANOUŠEK, V. 1981 Fyziologie a patologie – I. Patofyziologie. Praha: Avicentrum, Zdravotnické nakladatelství, 1981, s. 88
- 23. JEDLIČKA, J. 2000. Výživa športovcov: diplomová práca. Školiteľ Doc. Mudr. J. Daniška, Csc. Nitra, Katedra výživy ľudí
- 24. KAJABA, M. – KAJABA, I. 1994. Výživa športovcov. In: Výživa a zdravie, roč. 39, 1994, č. 5, s. 85 – 86
- 25. KAJABA, I. a i. Odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo SR – platné od r. 1997, In: ŽÁK, F. 2005.Výživa pre výkon a zdravie. Bratislava, ICM AGENCY, 2005, ISBN 80-969268-2-9
- 26. KELLER, U. – MEIER, R. – BERTOLI, S. 1993: Klinická výživa: Praha: Scientia medica? 1993, ISBN 80-85526-80-5
- 27. KOLLÁROVÁ, M. 1999: Základy biochémie. Bratislava, Univerzita Komenského, 1999, ISBN 80-223-1420-X
- 28. KOMANDEL, Ľ. a i. 1985. Telovýchovné lekárstvo. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1985, 204 s.
- 29. KOMANDEL, Ľ. – ROLNÝ, D. 1981. Hygiena telesnej výchovy. 2. vyd. Bratislava: Šport, slovenské telovýchovné vydavateľstvo, 1981, 232 s.
- 30. KOPECKÝ, A. 1990. Vláknina potravín. In: Čítanie o správnej výžive, roč. 32, 1990, s. 97
- 31. KUČERA, M. et al 1999. Sportovní medicina. Praha: Grada Publishing, 1999, ISBN 80-7169-725-7
- 32. LACZA, 2004. Krytie herného výkonu energetickými systémami (%), In: Zborník prednášok zo vzdelávacích aktivít národného športového centra, 2004, Bratislava, Národné športové centrum, 2004, s. 125, ISBN 80-89130-36-4
- 33. LEMON, P. 1991. Protein and amino acid needs of the athlete. In: J Sports Nutrition, roč. 1, 1991, č. 2, s. 127 – 145
- 34. LEMON, P. 1995. Do atletes need protein and amino acids? In. J Sprts Nutrition, roč. 5, 1995, č.3, s. 39 - 561
- 35. LOKWOOD, CH. M. 2003. Vitamíny a minerály. In: Muscle & Fitness special: Výživa, 2003, s. 57, ISSN 1335-7867
- 36. LIPKOVÁ, J. 2001. Fyziológia telesných cvičení. Bratislava, Univerzita Komenského, 2001, ISBN 80-223-1568-0
- 37. MAGULA, D. a i. 2001. Výživa a zdravie. Nitra: SPU, 2001, ISBN 80-7137-9484
- 38. MICHALKO, J. 2003. Základy výživy futbalistu
- 39. MINDEL, E. 1995Vitamínová biblia. Glória Kiadó, 1995, s. 195 – 19
- 40. PAMPLONA, R.J.D. 1995. Kniha o zdravej výžive. Martin: Advent Orion, 1995, ISBN 80-88719-51-8
- 41. RASMUSSEN, B. akol. An oral essential amino acid-carbohydrate suplement anhances musle protein anabolism after resistance exercise. In: Muscle & Fitness, roč. 12, č. 6, 2002, s. 48 - 49
- 42. REMEŠ, I. 1983. Fyziologie výživy. Praha: Avicentru...
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.