Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Zrno pšenice a hrachová siláž

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39742
Posledná úprava
11.03.2012
Zobrazené
1 678 x
Autor:
maria.pernisova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Zrno pšenice
História pestovania a hospodársky význam
Za pravlasť pšenice považujeme územie Prednej a Malej Ázie. Začiatky pestovania pšenice úzko súvisia so vznikom poľnohospodárstva v 10.-8. tisícročí pred n.l. Archeologické nálezy z tohto obdobia dokazujú pestovanie pšenice jednozrnnej (Triticum monococcum L.) a pšenice dvojzrnnej (Triticum dicoccum Shrank). V 6. storočí pred n.l. sa začala už pestovať pšenica obyčajná (Triticum aestivum L.) a pšenica špaldová (Triticum spelta L.). Iné druhy pšenice sa v týchto najstarších obdobiach nezistili...

Chemické a nutričné zloženie zrna
Chemické zloženie zrna pšenice je podmienené nielen geneticky, ale tiež ekologickými faktormi ako je podnebie, pôda, orba, fyzikálnymi a chemickými vplyvmi počas skladovania a spracovania. Základným a dominantným komponentom zrna je škrob (Obr. 2), ktorý predstavuje 60 - 70% hmotnosti zrna...

2. Hrachová siláž
Siláž
Siláž je šťavnaté krmivo konzervované prirodzeným kvasením (pôsobením kyseliny mliečnej) alebo syntetickými silážnymi prostriedkami. Podľa obsahu živín sa siláž delí na sacharidovú a bielkovinovú. Medzi sacharidové siláže patrí kukuričná, zemiaková a siláž cukrových rezkov. Medzi bielkovinové siláže patrí siláž z ďatelinovín, strukovín a ďatelinových miešaniek.
Hrachová siláž - zdroj kvalitných bielkovín
Hrach siaty sa ako silážna krmovina pestuje tromi spôsobmi. Najčastejšie je to v miešanke s obilninami, potom ako krycia plodina pre viacročné krmoviny a nakoniec ako monokultúra...

Kľúčové slová:

zrno pšenice

hracová siláž

krmivo

hospodárstvo



Zdroje:
  • Petrovič P. 2000. Výživná hodnota krmív I.časť, VÚŽV Nitra : 2000. ISBN 80-88872-12-X
  • Angelovičová, M. a kol., Dietetika a hygiena krmovín, Vydavateľstvo V.Paďakam 2005, 224s,ISBN:966-7838-78-1
  • Slovenský Chov, 3, XIII., 2008, s. 24-25, ISSN 1335-1990
  • http://www.biolib.de/
  • http://sk.wikipedia.org/wiki/Obilniny
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko