Zrno pšenice a hrachová siláž
«»
Popis:
1. Zrno pšenice
História pestovania a hospodársky význam
Za pravlasť pšenice považujeme územie Prednej a Malej Ázie. Začiatky pestovania pšenice úzko súvisia so vznikom poľnohospodárstva v 10.-8. tisícročí pred n.l. Archeologické nálezy z tohto obdobia dokazujú pestovanie pšenice jednozrnnej (Triticum monococcum L.) a pšenice dvojzrnnej (Triticum dicoccum Shrank). V 6. storočí pred n.l. sa začala už pestovať pšenica obyčajná (Triticum aestivum L.) a pšenica špaldová (Triticum spelta L.). Iné druhy pšenice sa v týchto najstarších obdobiach nezistili...
Chemické a nutričné zloženie zrna
Chemické zloženie zrna pšenice je podmienené nielen geneticky, ale tiež ekologickými faktormi ako je podnebie, pôda, orba, fyzikálnymi a chemickými vplyvmi počas skladovania a spracovania. Základným a dominantným komponentom zrna je škrob (Obr. 2), ktorý predstavuje 60 - 70% hmotnosti zrna...
2. Hrachová siláž
Siláž
Siláž je šťavnaté krmivo konzervované prirodzeným kvasením (pôsobením kyseliny mliečnej) alebo syntetickými silážnymi prostriedkami.
Podľa obsahu živín sa siláž delí na sacharidovú a bielkovinovú. Medzi sacharidové siláže patrí kukuričná, zemiaková a siláž cukrových rezkov. Medzi bielkovinové siláže patrí siláž z ďatelinovín, strukovín a ďatelinových miešaniek.
Hrachová siláž - zdroj kvalitných bielkovín
Hrach siaty sa ako silážna krmovina pestuje tromi spôsobmi. Najčastejšie je to v miešanke s obilninami, potom ako krycia plodina pre viacročné krmoviny a nakoniec ako monokultúra...
Kľúčové slová:
zrno pšenice
hracová siláž
krmivo
hospodárstvo
Zdroje:
- Petrovič P. 2000. Výživná hodnota krmív I.časť, VÚŽV Nitra : 2000. ISBN 80-88872-12-X
- Angelovičová, M. a kol., Dietetika a hygiena krmovín, Vydavateľstvo V.Paďakam 2005, 224s,ISBN:966-7838-78-1
- Slovenský Chov, 3, XIII., 2008, s. 24-25, ISSN 1335-1990
- http://www.biolib.de/
- http://sk.wikipedia.org/wiki/Obilniny
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.