Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 119
projektov

Bielkoviny - Štruktúra a vlastnosti bielkovín

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13140
Posledná úprava
21.10.2020
Zobrazené
2 463 x
Autor:
songy
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Charakteristika: - prírodné makromolekulové látky zložené z aminokyselín, ktoré sú viazané peptidovými väzbami
- všetky bielkoviny sú tvorené kombináciou 20 aminokyselín, nazývame ich proteínogénne aminokyseliny
- väčšina bielkovín v prírode obsahuje od 50 do 2000 aminokyselín
Výskyt: - sú nevyhnutné pre život, tvoria asi 50% suchej hmoty organizmov, neexistuje organizmus bez bielkovín, rastlinné organizmy obsahujú menej bielkovín, viac sacharidov
Funkcie:
- stavebná, katalytická (enzýmy), imunitná (protilátky), regulácia biochemických procesov (hormóny), transport a uskladňovanie (hemoglobín, myoglobín, ... )

Schopnosť tvoriť bielkoviny z anorganických látok majú len rastliny, živočíchy a človek prijímajú bielkoviny v potrave, tie sa rozkladajú na aminokyseliny, z ktorých si organizmus tvorí vlastné špecifické bielkoviny.
AMINOKYSELINY
- sú substitučné deriváty karboxylových kyselín, ktoré majú jednu alebo viac aminoskupín, väčšina prírodných aminokyselín sú α-aminokyseliny, t.j. karboxylová a aminoskupina sú na jednom atóme uhlíka
...

Kľúčové slová:

bielkoviny

aminokyseliny

peptidová väzba

amino

makromolekuly

kraboxyl

kraboxylová skupina

karboxylové kyseliny

atóm

uhlík

anióny

katióny



Obsah:
  • Charakteristika
    Výskyt
    Funkcie
    AMINOKYSELINY
    Reakcie aminokyselín
    Štruktúra a vlastnosti bielkovín
    Vlastnosti bielkovín
    Klasifikácia bielkovín

Zdroje:
  • poznámky
  • študijný materiál
  • internet
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko