Popis:
Charakteristika: - prírodné makromolekulové látky zložené z aminokyselín, ktoré sú viazané peptidovými väzbami
- všetky bielkoviny sú tvorené kombináciou 20 aminokyselín, nazývame ich proteínogénne aminokyseliny
- väčšina bielkovín v prírode obsahuje od 50 do 2000 aminokyselín
Výskyt: - sú nevyhnutné pre život, tvoria asi 50% suchej hmoty organizmov, neexistuje organizmus bez bielkovín, rastlinné organizmy obsahujú menej bielkovín, viac sacharidov
Funkcie:
- stavebná, katalytická (enzýmy), imunitná (protilátky), regulácia biochemických procesov (hormóny), transport a uskladňovanie (hemoglobín, myoglobín, ... )
Schopnosť tvoriť bielkoviny z anorganických látok majú len rastliny, živočíchy a človek prijímajú bielkoviny v potrave, tie sa rozkladajú na aminokyseliny, z ktorých si organizmus tvorí vlastné špecifické bielkoviny.
AMINOKYSELINY
- sú substitučné deriváty karboxylových kyselín, ktoré majú jednu alebo viac aminoskupín, väčšina prírodných aminokyselín sú α-aminokyseliny, t.j. karboxylová a aminoskupina sú na jednom atóme uhlíka
...
Kľúčové slová:
bielkoviny
aminokyseliny
peptidová väzba
amino
makromolekuly
kraboxyl
kraboxylová skupina
karboxylové kyseliny
atóm
uhlík
anióny
katióny
Obsah:
- Charakteristika
Výskyt
Funkcie
AMINOKYSELINY
Reakcie aminokyselín
Štruktúra a vlastnosti bielkovín
Vlastnosti bielkovín
Klasifikácia bielkovín
Zdroje:
- poznámky
- študijný materiál
- internet