Popis:
Každý národ má svoju typickú kuchyňu , ktorá dáva pokrmom osobitnú chuť a vzhľad. Dôležitým činiteľom pri vzniku a vývoji jednotlivých národných kuchýň bola vždy príroda. Iná klíma je vo Francúzsku, iná vo Švédsku, iná v Česku. Česká národná kuchyňa bola nesporne ovplyvnená mikroklímou kraja obklopeného horami. Podľa toho sa vyvíjal jedálniček českej kuchyne.
Ako hovoria záznamy v starých českých kronikách , dá sa povedať, že i česká strava bola pestrá. Obilné polia dali základ k sladkým a slaným kašiam , dvor kuchyňu zásoboval hydinou a na záhradách sa zelenal zeler, petržlen, pažítka, mrkva, cibuľa a cesnak. Z divoko rastúcich malín, borievok, brusníc sa spracovávali marmelády, kompóty a sirupy. Mnoho surovín poskytoval les. Konečne tu boli rieky s rybami. Obľubu rybacích pokrmov, pokladaných nielen za jedlo pôstne ale i za pochúťku, potvrdzuje i skutočnosť, že českí stavitelia rybníkov v 15.storočí vybudovali desiatky vodných plôch pre chov rýb. To bol takisto základ presláveného třeboňského kapra, ktorý od tých dôb patrí medzi významné pokrmy českej kuchyne...
Kľúčové slová:
kuchyňa
pohostinstvo
polievky
hlavné jedlá
Obsah:
- Úvod
Tradičné české jedlá
Polievky:
Hovädzí vývar alebo kurací vývar s cestovinami
Cesnaková polievka
Smotanové polievky
Zemiaková polievka
Držková polievka
Šošovicová polievka
Hlavné jedlá:
Hovädzie mäso
Sviečková
Bravčové mäso
Hydina
Ryby
Divina
Bezmäsité jedlá
Zdroje:
- Petra Pleskotová-20 000 let vaření
- Jan Komárek – Česká kuchárka
- Právo- 14.2.2004