Cukrová repa
Popis:
Cukrová repa je v pôdno-klimatických podmienkach Slovenska už prakticky viac ako storočie významnou plodinou osevného postupu, čomu nasvedčuje aj vyše 100 - ročná tradícia cukrovarníctva na Slovensku. Za toto obdobie došlo k výrazným zmenám v pestovaní tejto plodiny nielen z hľadiska biologických materiálov, ale aj z hľadiska technológii pestovania, vrátane významných zmien v technike od základného obrábania pôdy až po zber. Aj napriek tomu nemôžeme byť so súčasným stavom vo výrobe repy spokojní, pretože ešte stále značne zaostávame za výsledkami popredných európskych pestovateľov cukrovej repy, čo negatívne ovplyvňuje ekonomiku výroby tejto plodiny.
Kľúčové slová:
cukrová repa
sejba
ošetrenie cukrovej repy
Zdroje:
- 1. http://www.agrostranky.sk/
- 2. http://www.uniag.sk/SKOLA/rvv/doc/jana_feckova.pdf
- 3. http://www.vuepp.sk/Komodity/r2005/I.polrok/cukor.pdf
- 4. http://www.agroporadenstvo.sk/oze/biomasa/biomasa_repa.pdf
- 5. http://www.agroporadenstvo.sk/stroje/clanky/cukrepa.htm?start
- 6. doc.Ing.Dr.R. Pospíšil – doc.Ing. V. Pačuta, CSc : Základy rastlinnej výroby (pre FEM), Druhé nezmenené vydanie, SPU v Nitre, Január 2002
- 7. Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.