Dejiny ovocinárstva na Slovensku
Popis:
Ovocinárstvo ako odvetvie zabezpečujúce výrobu ovocia má nezastupiteľné miesto v systéme poľnohospodárskej výroby a má pre človeka význam z viacerých hľadísk.
Ovocinárstvo ako odvetvie poľnohospodárstva patrí k produkčným činnostiam s potenciálne vysokou intenzitou, umožňuje za dobrých podmienok dosahovať rentabilnosť výroby. V minulosti sa cenila možnosť využiť výsadbami ovocia pôdy inak ťažko využiteľné. Tento pohľad ustúpil do úzadia s rastom nárokov na intenzitu výroby. Nie všetky druhy ovocia umožňujú rovnaký rast intenzity a rentabilitu. Vysokou intenzitou sú charakteristické v súčasnosti jablone, niektoré druhy drobného ovocia, avšak intenzita do veľkej miery závisí nielen na použitej technológii, ale aj na cenových reláciách v konkrétnych podmienkach. Malou intenzitou sa spravidla vyznačujú druhy menej pestovaného ovocia.
Kľúčové slová:
Ovocie
ovocinárstvo
sady
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.